IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия: Войната на Тръмп с Huawei рискува да разруши технологичния свят

Властите в Русия защитиха проекта си за "суверенен интернет"

20:14 | 11.06.19 г. 35
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Битката на администрацията на Доналд Тръмп срещу китайската Huawei Technologies оправдава решението на Русия да изгради „суверенен интернет“, за да защити вътрешната си мрежа от външни заплахи, твърди вицепремиерът Максим Акимов

"Това, което САЩ правят в момента – те разрушават този свят“, коментира Акимов, който съблюдава телекомуникациите, транспорта и дигиталната икономика в Русия, в рамките на интервю от 7 юни на Международния икономически форум в Санкт Петербург. „Шрапнелът обаче ще засегне всички“, посочва той.

Нападението срещу Huawei показа, че „едностранните недружелюбни действия на страните могат да имат фатални последици“, твърди Акимов. По думите му суверенният интернет има за цел да „предотврати хаоса“, ако руската мрежа е отрязана отвън, а не е опит страната да се изолира от външния свят.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп постави Huawei в черния търговски списък на страната, с което прекрати доставките ѝ на американски компоненти, от които най-голямата китайска технологична компания се нуждае, за да произвежда смартфоните и мрежовото си оборудване. Правителството на Съединените щати същевременно притиска своите съюзници, включително Франция и Великобритания, да изключат Huawei от своите 5G мрежи заради заплахи за националната сигурност.

От своя страна, руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Дзинпин миналата седмица наблюдаваха подписването на споразумение между Huawei и най-големия руски телеком. Китайският играч ще работи с Mobile TeleSystems по старта на пилотни 5G зони в Русия.

Китайската „възможност“

Въпреки че Съединените щати смятат Китай за риск за сигурността, Русия я вижда „не като заплаха, а като голяма възможност“, посочва Акимов. Huawei ще бъде включена в изграждането на 5G мрежата на Русия, която може да струва 500 млрд. рубли (7,7 млрд. долара) и ще отнеме две години да бъде създадена, твърди той. 5G мрежата трябва да бъде споделена от четирите големи телекомуникационни оператора в Русия и няма да бъде контролирана от една компания, допълва Акимов.

Руският закон за „суверенния интернет“, който влезе в сила миналия месец, предизвика вълна от критики, включително, че е опит за копиране на китайската Great Firewall и е опит за ограничаване на достъпа до информация. Критиците обвиниха Кремъл, че се опитва да цензурира част от активистите, които открито изразяват мнението си онлайн, а същевременно общественото доверие в Путин спада заради засилването на икономическите проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 15 rate down comment 15
ABBA
преди 4 години
Хуавей - собствена ОС до есента, най-късно до пролетта.С аналог на Google Play...https://***.youtube.com/watch?v=96jjigJB0LMПервые потери Huawei | Торговая война Китая и США | aftershock.news
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 19
Стоян Петров
преди 4 години
Приятелю, вие не сте част от технологичния свят. Така че дишай спокойно, просто атовете се ритат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още