IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският финтех сектор е най-големият в Източна Европа

Близо 60% от иновациите в страната се генерират от финтех сектора, твърди управляващият директор на Sophia Lab

16:58 | 11.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Българският финтех сектор е най-големият в Източна Европа. Това заяви Филип Генов, създател и управляващ директор на Sophia Lab по време на новото издание на Клуб Инвестор „Банки и финанси“.

Той посочи още, че 30% от финансовите иновации за Африка се правят именно в България. Като основно предизвикателство пред финтех сектора, Генов посочи липсата на координация и колаборация между отделните играчи. Той добави обаче, че близо 60% от иновациите в страната се генерират от финтех сектора.

Относно това как технологичните компании могат да си партнират с банките, Христо Борисов от Payhawk отбеляза, че финтех компаниите правят печалбите си от софтуер, докато кредитните институции печелят предимно от даване на заеми. Според него обаче е важно да се подчертае, че конкуренцията на пазара на финансови услуги може да идва от различни сегменти на пазара. За пример той посочи Uber, която е технологична компания, но се конкурира с обикновените таксита.

По време на дискусията се оформи спор около това каква е дефиницията на понятието „финтех“. Според Филип Генов това е всяка технология, която включва в себе си финансови трансакции. 

Според Христо Борисов обаче това не е достатъчно изчерпателно. От думите му стана ясно, че добавената стойност, която носи даден продукт, също е от значение. Той сподели с какво точно се занимава Payhawk. „Компанията предлага финтех платформа, която улеснява малките и средните компании в управлението на бюджетите им. Издаваме корпоративни дебитни карти, имаме софтуерно приложение, което събира и разчита данни от фактури и касови бележки, като по този начин премахва нуждата от разходни отчети, По този начин директорите на компании могат в реално време да следят и контролират разходите си, а служителите са улеснени чрез корпоративната карта и няма нужда да използват своите и впоследствие да осчетоводяват всичко и да чакат възстановяване на средствата“, обясни Борисов. Компанията вече оперира в 8 европейски държави.

В този контекст Филип Генов посочи, че финтех стартъпите не е необходимо да харесват банките, но пък за тях е жизненоважно значение финансовата система на страната да е стабилна. Генов отбеляза още, че не е толкова просто да си купиш просто едно мобилно приложение за мобилни портфейли. Зад тези продукти седят банки, телекомуникационни оператори, провайдъри и други. Поради тази причина е нужен продукт, който интегрира всички участници в процесите, обясни директорът на Sophia Lab.

Христо Борисов добави още, че новата директива PSD II позволява на трети лица да ползват инфраструктурата на банките и отваря доста врати и канали за сътрудничество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 4 години
Къде брееее, БГ я няма на картата въобще :) От източните само Варшава се класира - което означава Полша.https://innovation.thomsonreuters.com/en/labs/portfolio/global-fintech-rankings.html#/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още