IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 12 юни

07:50 | 12.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Брокерите ще шпионират за пране на пари при продажба и наем на имоти
В. Сега

Кръгът на институциите и професиите, длъжни да докладват пред ДАНС за съмнения, че техни клиенти перат пари, се разширява. Брокерите на недвижими имоти ще трябва да правят комплексна проверка на клиентите си не само при покупко-продажби, но и когато отдават скъпи имоти с месечен наем, надвишаващ 10 000 евро. Търговци на произведения на изкуството ще трябва да идентифицират клиентите си, да правят оценка на риска и да обменят информация с държавните органи при съмнителни сделки. Подобно задължение ще имат също така художествени галерии и аукционни къщи за сделки над 10 000 евро или равностойна на това валута. Това предвиждат поредни промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари, публикувани за обществено обсъждане на сайта на финансовото министерство.

Екзотични такси оскъпяват бързите кредити с над 100%
В. Сега

Фирмите за бързи кредити използват всевъзможни уловки, скрити такси и неустойки, с които заобикалят законовата забрана годишният процент на разходите да надвишава 50%, като често той е над 100% и дори 150%. България е в топ 5 в ЕС по необслужвани кредити, като вина за това имат и финансовите институции, най-вече фирмите за бързи кредити. Те би трябвало да преминат на лицензионен режим, както и да се приеме специален закон за частния фалит. Това бяха част от изводите и предложенията, представени на дискусия при омбудсмана Мая Манолова. От институцията посочиха, че за 3 г. са получили над 3700 жалби. Все още в договорите масово се включват неравноправни клаузи. Нещо повече, гражданите се поставят в невъзможност да покриват задълженията си, тъй като бързи заеми се отпускат без никакво проучване на тяхната платежоспособност. Почти същият ефект има и такса "гарант" - тя се предлага на потребителите, които не са успели да намерят поръчител.

Зарибяват сезонни работници с 1000 лв. стартова заплата
В. Монитор

1000 лева е стартовата заплата, с която работодателите наемат сезонни работници. Това е сумата, която най-често се среща по офертите, подадени от работодатели от април до началото на юни. Най-спешно е търсенето по морето, тъй като в курортите все още има стотици незаети места. В земеделието обаче също се предлага заетост по време на кампаниите по събиране продукцията от полето. Там обаче парите са доста по-скромни – между 560 и 700 лв. Оферта за трите месеца през лятото има и в големите градове, като тя е предимно за работа на открито – продавачи на различни храни от колички на улицата и сервитьори в заведения, които увеличават местата си от май до септември. Предлаганите възнаграждения са в доста широки граници, в зависимост от работното място. В бюрата по труда от началото на този сезон работодатели са обявили 21 778 свободни работни места за сезонна заетост у нас, съобщиха за „Монитор“ от Агенцията по заетостта.

Правят гаражи вместо магазини
В. Труд

Потребността от осигурено паркиране при покупка на ново жилище в столицата води до промени при проектирането на сградите, показва анализ за ситуацията на пазара на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). “В повечето нови проекти търговските площи на партерните етажи вече са заменени с гаражи”, коментира Ивайло Митев, член на Управителния съвет на Асоциацията. Все по-отчетлива става тенденцията да се увеличава броят на жилищата в една сграда, посочват от Асоциацията. Причината се корени в стремежа към по-мащабни проекти, които позволяват по-ниска себестойност на строителството и предлагане на по-достъпни цени. Реализирането на една по-голяма сграда в сравнение с няколко проекта с по-малко на брой жилища облекчава частично административните разходи на фирмата.

За по-гъвкаво трудово законодателство настояват търговските вериги
В. 24 часа

През 2018 г. шест от членовете на СМТ са инвестирали повече от 3 милиона лева в обучения и подобряване на условията на труд По-гъвкавият трудов пазар ще повиши ефективността на икономиката и ще доведе до намаляване на сивия сектор. Резултатът ще е повишаване на доходите и стандарта на живот на хората и повече приходи в бюджета. Това показват резултатите от анкета, проведена сред членовете на Сдружението за модерна търговия (СМТ) Billa, dm, Kaufland, Lidl, Mr. Bricolage и T MARKET. Основните предизвикателства пред пазара на труда, посочени от участниците са: ограниченията при полагане на извънреден труд, невъзможността за почасово наемане на служители, липсата на гъвкави възможности за формиране на трудовото възнаграждение, ограниченията за сключване на срочни трудови договори, административните затруднения при дуалното обучение и тежкият процес за въвеждане на нови професии в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още