IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Еврото е обезценено спрямо долара

Това е поредният сигнал от Вашингтон, че САЩ биха искали по-евтин долар

08:42 | 12.06.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп отправи поредна критика към политиките на Федералния резерв заради високите лихвени проценти. Този път той написа в туит във вторник вечерта, че еврото и някои други валути са „обезценени“ спрямо долара, съобщава Bloomberg.

„Еврото и други валути са обезценени спрямо долара, давайки на САЩ голям недостатък. Лихвените проценти на Фед са прекалено високи, в добавка към нелепото количествено затягане! Те си нямат представа“, написа държавният глава седмица преди поредната среща на ръководството на централната банка за определяне на паричната политика.

По-късно директорът на Националния икономически съвет на Белия дом Лари Къдлоу отрече предположенията, че с думите си президентът се опитва да намали цената на американската валута.

„Не мисля, че той призовава за по-евтин долар“, заяви Къдлоу пред телевизия CNBC. „Смятам, че президентът се чувства комфортно при наличието на стабилен долар“, допълни той.

Според него държавният глава има предвид друго – че са необходими „известни гаранции – предстои Г-20 и Г-7 след това, за стабилност на световната валута“. По думите му политиките, използващи евтини пари и обезценяване на валутата, не са „добри“.

Срещата на лидерите от Г-20 ще се състои на 28 и 29 юни в Осака, Япония.

Администрацията на Тръмп даде сигнал миналия месец, че иска да превърне световния валутен пазар за 5,1 трлн. долара на ден в следващото бойно поле в търговската си война. Това включва план на министерството на търговията в САЩ, който ще позволи на страната да налага „изравнителни“ мита върху държави, за които се смята, че активно обезценяват валутата си, за да стимулират износа.

В интервю тази събота финансовият министър Стивън Манучин заяви от Фукуока, Япония, че предложението не е сигнал за предпочитание към по-евтин долар.

Във вторник Доналд Тръмп използва Twitter и за да изрази възхищението си от ниската инфлация в страната. „САЩ имат МНОГО НИСКА ИНФЛАЦИЯ, красота“, написа той.

Ръстът на потребителските цени е 1,5% през април и остава далеч от целта от 2% през по-голямата част от последните седем години.

Ръководството на Фед, което ще заседава на 18-19 юни, се очаква да обсъди необходимостта от понижаване на лихвените проценти, за да бъде защитена американската икономика от трусове, отчасти предизвикани именно от ескалиращите търговски спорове на президента Тръмп с някои от най-големите американски търговски партньори. Инвеститорите виждат шанс от 75% за понижение от четвърт пункт през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Grosss
преди 4 години
Дойдохме си на думата,едно евро =2 долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
Връща се социализЪма.Едно време някои го работеха: директор на водопад :)Особено, ако бяха партийци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
michaelis12
преди 4 години
FOMCа бил следващата седмица ми ок ше чакаме до тогава, но ако нищо не смъкнат като лихви ше има водопад .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
michaelis12
преди 4 години
писах му вчера на Стоен, че Тромпета, за да удари Глобалния Финансовия Капитал в лицето на Хитлерица ше трещи по долара, за да ги смаже, той си мисли ташшак си прайм, защото злорадствам на Яплите че имали 300 млрд. кешовица ..... миии добре ... изчакваме днеска FOMCа ако не праят нищо то на есен с песен лихви свалени и еврото кат ракета и борсата кат водопад ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 9
lyusien
преди 4 години
Стайността на дадена валута се определя от силата на нейната икономика и от валутните пазари а не от желанието на този или онзи Бил той и Тръмп Силния долар прави по труден износа на стоки но стимулира износа на услуги Така че пригответе се за силен долар докато е силна американската икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още