IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин ще доминира в съюза между Китай и Русия

Военното сътрудничество е от полза за двете страни, но Русия трябва да внимава какво си пожелава

08:10 | 13.06.19 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В класическата комедия от 80-те „Ловци на духове” героите използваха мощни оръжия, излъчващи снопове от електрони, но имаха едно важно правило: „Не заставай на пътя на лъча”. Докато САЩ и техните съюзници наблюдават продължаващото затопляне на отношенията между Русия и Китай, те внимават да не нарушат това правило – всеки от съперниците е опасен, но заедно представляват реална глобална заплаха, пише Джеймс Ставридис за Bloomberg.

Едно конкретно проявление на този нарастващ риск е засилващата се дързост на руския флот, който се конфронтира с американски кораби по целия свят. Последният и най-опасен пример е почти сблъсъкът между американския крайцер „Чансълърсвил“ и руски разрушител в Западния Пасифик, на чиито води Китай все повече гледа като свои.

През по-голямата част от Студената война Китай и Съветският съюз спазваха дистанция. През последните няколко години обаче, при президентите Си Дзинпин и Владимир Путин, те все повече се приближават един към друг. Това сдружаване, което може да роди единен блок, доминиращ Евразия, вероятно е най-важната геополитическа тенденция на 21 век.

Миналата есен на сибирската граница между Русия и Китай се проведе Восток 2018 – най-голямото военно учение от края на Студената война. Към стотиците хиляди руски войници се присъединиха китайски. Снимките показаха прегръдки между офицери от двете страни. Зачестяват и съвместните морски учения – не само в Тихия океан, но и в Балтийско море и Северния ледовит океан.

Миналата седмица Си Дзинпин бе на посещение в Русия, като двамата с Путин се нарекоха най-добри приятели. Икономическите и дипломатическите връзки отразяват военния съюз между двете страни.

Сближаването има своята логика. Китай се надига като глобална сила и има огромно население, но му липсват жизненоважни природни ресурси. Русия се проваля икономически и има намаляващо население, но е пълна с дървен материал, вода, минерали, злато, петрол и природен газ.

Двете държави имат дълга граница. Освен това са твърдо авторитарни, с на практика еднопартийно и еднолично ръководство. Преди всичко обаче те споделят ненавист към Запада (с неговите досадни усилия да разпространява демокрацията и да подкрепя човешките права) и презрение към САЩ. Това е достатъчно за все по-голямо сътрудничество, ако не (все още) за военен съюз.

Русия обаче трябва да внимава какво си пожелава. Китайските лидери копнеят за безкрайните безлюдни и богати на ресурси области на Сибир. Путин, който е рядко надарен тактик, може би ще направи стратегическа грешка, ако предприеме официален съюз с Китай. С времето доминиращият партньор със сигурност ще е Пекин, а не Москва. За момента обаче по-близките връзки с Китай биха осигурили на Русия нови пазари, политическа подкрепа и преди всичко контрабаланс на САЩ.

Докато Европа продължава да е разкъсвана от различни сили – Brexit на север, италианското недоволство от ЕС на юг, нарастващият авторитаризъм в Полша и Унгария на изток – нейната способност за близко партньорство със САЩ намалява. Тази слабост увеличава стойността на сътрудничеството за Пекин и Москва. А привлекателността на китайската инициатива „Един пояс, един път” за по-малките страни от периферията на евразийския континент нараства, ако тя включва и Русия.

Огромна политическа промяна от този характер бе предвиждана преди повече от век от британския географ и геополитически анализатор Халфърд Маккиндър. През 1904 г. той излага теорията си, че всяка нация (или нации), които могат да контролират „световния остров” (Евразия и Африка), биха в крайна сметка доминирали света.

По същото време противоположна хипотеза бе постановена от американския морски офицер и стратег Алфред Тейър Меън, според която морските сили – САЩ, Великобритания, Австралия и техните съюзници – ще бъдат в състояние да се конкурират с доминиращата евразийска сила.

Макар никоя от двете теории да не описва напълно сегашния свят, основният модел ще бъде геополитическият лайтмотив на 21 век.

Засега това означава, че САЩ и техните съюзници трябва да обърнат внимание на засилващото се сътрудничество между Русия и Китай, да съберат разузнавателни сведения докъде може да стигне то, да направят всичко възможно, за да насърчат единна Европа, и да заздравят мрежата от съюзи, партньорства и приятелства по периферията на Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 9 rate down comment 5
pioner
преди 4 години
ABBA не съм русофоб, а съм обективен. Колкото до технологиите смятам, че съм един от най - добрите анализатори на технологичния сектор които са се раждали в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 10
ABBA
преди 4 години
Русифоби,не ми доказвайте колко сте зле на тема технологии.Знам го.П.п. Ссиганите са измислили пазарлъка. В Индия. Гроздето е кисело. Но кога им дадоха технологии за тяхната противокорабна ракета Брамос, се разхвалиха, че била най-яката в света.Нещастници всякакви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 8
michaelis12
преди 4 години
ми точно с тия "вехти неща" доминира над Китай и има военен паритет със Сашевци с тва доминира колко и да не ти е приятно, но е факт ако искаш звънни у Пентагона и ги питай верно ли е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 4 години
***, с мен се си в позиция да спориш. Липсват ти познания. Путин обеща да повиши заявката Су-57 от 16 на 76 единици. Добре, но това е до 2028 година. Значи от 1.6 самолета на 7.6 самолета за година. И новия двигател е кръстен "първи етап", защото щяло да има и втори етап, а защо това е така ти ще ми отговориш. Индийците когато се отказваха от закупуването му си го казаха, самолет недоделка. И моля те пак да пуснеш някоя опорка за хипер-мипер-пипер ракетите(Авангард, Кинжал, Циркон) на могучая. Домъчня ми.ПС С мен не се надприказвай. Поддържам руския с в техните сайтове и съм пределно наясно с целия батак. Затова при разговор(и заради езика) руснаците ме питат кога съм живял в русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 5
pioner
преди 4 години
ABBA попускаш факта, че ще дадът още 400 милиона за подкупи само за да подкарат завода. И докато заработи поточната линия за самолети ще са направили един милиярд брак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 13
ABBA
преди 4 години
Суенчо, мамин, пак не си в час.70 и доста парчета СУ-57 ще купят, дори и новият двигател за тях ще им сложат.30-40 милиона $ заводска себестойност. Янките такова не могат да сънуват.Обаче тия самолети ги умножи по 2.Пред тях ще лети тежък самолет - дрон безпилотен със супер-пупер параметри, що няма да има пилот, а ще пази СУ-57 и ше върви пред него.Това са самолети за ядрен удар.За другото си имат други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 10
Sokratus
преди 4 години
Браво на лилиПутин избра си партньор по ръст!Но за негово съжаление, на този партньор не го интересува целостта на Русия!Колкото повече се партнират толкова повече могъщата държава ще влиза под сянката на Поднебесната империя!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 16
Стоян Петров
преди 4 години
Как точно доминира русия военно? Като не може да си позволи самолети 5-то поколение и нови танкове. И има едни вехти ПВО системи, които някой купува когато не му продадат Пейтриът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 9
michaelis12
преди 4 години
ми ше доминира щот са най-голямата икономика в света и са колко целио Запад взети заедно с Япония и Корея че и отгоре. Рассия доминира още военно, но чайките догонват и като ги стигнат ше доминират не само над Рассията, а над всички ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 9
ABBA
преди 4 години
*** = м.айм.уна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още