IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания ще ограничава до нула вредните газове от изкопаеми горива до 2050 г.

Това е амбициозна цел, с която ще се осигури защитата на планетата и бъдещите поколения, споделя премиерът Тереза Мей

23:16 | 12.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Великобритания се превръща в първата голяма икономика, която приема правила, изискващи тотално заличаване на емисиите вредни газове от изкопаеми горива до 2050 г., като част от борбата с климатичните промени, съобщава Bloomberg. 

Британският министър-председател в оставка Тереза Мей заяви, че новите регулации ще бъдат разгледани от членовете на парламента. Радикалните промени в закона, препоръчани от правителствения съветник за климатичните промени, спечелиха одобрението на представителите на целия политически спектър въпреки продължаващия дебат относно излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз (ЕС).

Този ход е част от всеобщите действия на страните по света да забавят ускоряващото се глобално затопляне. Доклад на британската петролна компания BP Plc показа, че емисиите на въглероден диоксид са се повишили с най-сериозно темпо за последните седем години през 2018 г., факт, който показва, че светът се проваля в опитите си да се справи с пораженията в атмосферата, причинени от замърсяването на въздуха.

„Стоенето в режим на готовност не е опция“, посочи Мей, добавяйки: „Постигането на нулеви емисии до 2050 г. е амбициозна цел, но е от критично значение за това да осигурим защита на нашата планета за бъдещите поколения“.

Великобритания се нарежда сред най-успешните страни в света при борбата с ограничаването на количеството вредни емисии и възнамерява да прекрати дейността на своите въглищни централи до 2025 г. Кралството е понижило отделянето на въглероден диоксид с 44% от 1990 г. насам до най-ниските нива от края на 19 век, посочват от Отдела за бизнес, енергийна и инвестиционна стратегия.

Доклад на независимата Комисия за изменение на климата препоръчва мащабни промени относно начина, по който Великобритания генерира, разпространява и консумира енергия, както и начините, по които обществеността може да промени своите навици, включително по-малко полети и използване на електрически превозни средства.

Съществува широка политическа подкрепа от страна на основните опозиционните Лейбъристка и Шотландската национална партия, както и от Либералните демократи.

Политиците и индустрията ще трябва да реагират бързо, за да проучат все още недоказани технологии, като улавянето на въглерод и използването на водород за отопление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
Английските педалисимуси, ще внасят ток от Полша и Франсе и ще дуаат през Ламанша! Гаранция !!! Една шепа остров и гиганско самочувствие, от някакви д.ебили, на които всичко им е на обратно. Кефя се, че потъват! Чърчал ни мразил, но пък е взаимно! :))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още