Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Италианските мини-ботове напомнят за френските асигнати

Това не е първият път, в който затруднена парично държава се опитва да монетизира неподходящ актив

0
 
1
 
8
julian12 до: studioaa
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Очевидно имаш доста пропуски. А последното ти изречение е пълна глупост.
2
 
6
 
7
Sakamano до: studioaa
преди 1 месец
"Няма по-добра система от тази, в която нито банките, нито държавата и нито едно физическо или юридическо лице няма никакъв контрол върху парите и тяхната цена"

Не е възможно парите хем да са обезпечени, хем никой да няма контрол върху тях. Не и днес, когато повечето пари са електронни. Ако всяко дигитално евро е обезпечено с реален актив, нали някой трябва да съхранява този актив - банките? Държавата? А който контролира обезпечението, той 100% контролира и парите. Откажете се най-накрая от тази глупава идея.
3
 
11
 
6
studioaa до: julian12
преди 1 месец
Това, което твърдиш никога няма да сработи и няма нито един случай известен в историята, когато този стратегия е работела повече от 2 най-много 3 десетилетия преди инфлацията да тотално да разбие системата. Това причинява колосална икономическа криза, която може да и да продължи дори 1 век или повече. Не си струва да купонясваш и да живееш добре 10-20 години като с това съсипеш следващите 50 - 100 години. Не си струва да напиеш като кирка за да се чувстваш перфектно 2 часа и да усещаш махмурлука после 2 дни. Правителството не може да се грижи за гражданите си защото то не може да предвиди повечето им нужди никога. Правителството никога не трябва да има контрол върху емитирането на пари, защото това би довело до безумия като безусловния базов доход и до пълно разрушаване на цялата производствена база и глад подобен на този във Венецуела. Сегашната система е много по-добра от това. Реформите трябва на всяка цена да избягват увеличаване ролята на държавата в икономиката, а точно обратно. Няма по-добра система от тази, в която нито банките, нито държавата и нито едно физическо или юридическо лице няма никакъв контрол върху парите и тяхната цена...
7
 
9
 
5
julian12 до: julian12
преди 1 месец
Няма профилна снимка
В момента, в който правителството си върне контрола върху емитирането на пари и премахне лихвата налагана от банкстерите и започне да се грижи за народа тогава може да видим просперитет. Има много случаи в историята, които са доказали, че този подход работи.
4
 
11
 
4
julian12 до: studioaa
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Имаш право, че богатите си влагаме парите в активи. ;)
Бедните гледат да си изхарчат заплатата за нов телевизор, телефон или кола.
Аз обаче искам да насоча темата в друга насока. Италианското правителство не е голям фен на централната банка. Ако правителството емитира безлихвени държавни бонове, това означава заобикаляне на кредита, който трябва да поискат от централната банка. И точно това "заобикаляне" е еднственото нещо, което мини-бота-Иван-Митев е научил за 30 години и повтаря като папагал.

6
 
14
 
3
Krieghoff до: julian12
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Иван Митев го няма, ама ей го на другия перко studioaa веднага даде отпор
17
 
10
 
2
преди 1 месец
Няма никаква разлика между италианските мини-ботове и еврото. Еврото също не е обезпечено с нищо точно както тях. Френските асигнати поне са били обезпечени с недвижими имоти, докато зад еврото не стои абсолютно нищо. То е разменна единица с много по-лошо качество и от асигнати и от мини-ботове. Богатите никога няма да приемат никакви фиатни пари, нито евро, нито мини-ботове. Къде се е чуло и видяло богат човек да държи големи суми фиатни пари на влог в банка, а не акции, имоти, луксозни ценности и други активи? Аргументът ви за богатите е наистина смехотворен... А "лошите" пари винаги изместват "добрите" и това е известно като закон на Грешъм, статията намеква за точно обратното. Явно промиването на мозъци в резултат от абсурдните кенсиански теории за стимулиране на икономиката с ненужни харчове вземат своя дан...
2
 
24
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Чакаме мини-бота-Иван-Митев да напише за щетите от централната банка.