IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай вероятно ще загуби технологичната война със САЩ

За да се превърнат в глобална заплаха, китайските компании ще трябва да преодолеят значителни препятствия

15:54 | 15.06.19 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Широко разпространено вярване е, че САЩ и Китай навлизат в „технологична студена война” – противоборство между суперсили за овладяване на бъдещите технологии, а с тях и на глобалната икономика. Политиката на щатската администрация към Китай уверено води към такава война, като бяха предприети стъпки за недопускане на американско ноу-хау в китайски ръце. В крайна сметка обаче тази война може да не включва много големи битки.

Господстващото мнение е базирано на съмнителното допускане, че Китай неизбежно ще се превърне в иновативна сила, като неговите водещи корпорации ще отправят предизвикателство към американските Intel, Apple и Google за върха в технологичния свят. За да прерасне Китай в такава заплаха обаче, неговите компании ще трябва да преодолеят значителни препятствия, пише Майкъл Шуман за Bloomberg.

Има си причина защо в света има толкова малко компании като Qualcomms и Microsofts – това, което те правят е изключително трудно. Много малко компании, особено от развиващите се икономики, се оказаха способни да влязат във висшата лига на глобалните технологии. Вземете за пример дългото и болезнено изкачване на южнокорейската Samsung Electronics по иновационната стълба.

Опасенията във Вашингтон са, че Китай накланя везните в своя полза чрез масирано субсидиране на своите технологични индустрии - от електромобилите до полупроводниците. Тази политика на Пекин обаче може да подкопае технологичните амбиции на страната.

Съвременната икономическа история сочи, че наливането на пари в приоритетни сектори често не успява да създаде иновативни компании. Шансовете на Китай са още по-малки, след като голяма част от субсидиите отиват към пословично бюрократичните и раздути държавни предприятия.

Държавната щедрост води до излишен производствен капацитет, който може да задуши по-конкурентните компании. Опитът на Китай до момента е в най-добрия случай спорен. Правителството, например, наля субсидии за десетки милиарди в сектора на електромобилите, само за да получи множество неопитни стартъпи, превозни средства с качество под средното и разочаровани шофьори.

Сценарият за „технологична война” също така предполага, че американските технологични фирми ще стоят безделно и ще чакат китайците да ги прегазят. Докато Китай се опитва да наваксва, другите утвърдени играчи в бранша ще продължат да се движат.

Въпреки че SMIC бе основана преди близо две десетилетия, китайската леярна за чипове все още е 5-6 години зад конкурентите си, смята Линли Гуенап, президент на Linley Group, изследователско звено в областта на чиповете. Той изтъква, че докато SMIC се опитва да съкрати дистанцията, тя ще открие, че конкуренцията отново е дръпнала напред.

Последна актуализация: 18:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

6
rate up comment 22 rate down comment 12
Pyramid
преди 4 години
Причината щеже много по-прозаична: Човешки и паричен ресурс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 69
Имхотеп
преди 4 години
Ами руските *** са много т ъпи и не се справят. Отрезали са им руплите и няма пари за нет. Както някой спомена, ефекта на бумеранга. Хи-хи-хи-хиххх.Абе не помня дали скоро съм им казвал адна работа на руските ***, ама ето пак:Руски ***, майка ви да е ба пр остаХа-ха-ха-хаааааа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 25
Lucifer
преди 4 години
Ефекта от митата вече се връща като бумеранг а до изборите има достатъчно време за анализ! До сега експеримента показва показва че САЩ са неконкурентни и истерията с митата е голямо унижение...гърч... Ако греша, перчема става пожизнен гуру...хайл Тръмп!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 50 rate down comment 12
julian12
преди 4 години
Дори и да се социалист следващият президент това няма да е причината Китай да смаже САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 40
studioaa
преди 4 години
Съдбата на Китай зависи от резултата от президентските избори 2020. Ако Тръмп загуби Китай ще смаже САЩ управляван от социалист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 54
nkavrakov1982
преди 4 години
А, добър ден. Жълтите нямат нито една разработка на двигател с вътрешно горене дори. Дотук спираме само.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още