IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската централна банка запази лихвите без промяна на фона на нестабилната лира

Наближаващите избори в Турция след по-малко от две седмици заедно с напрежението със САЩ могат да възобновят сътресенията в страната

15:19 | 12.06.19 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турската централна банка запази лихвите без промяна на ниво от 24% в сряда заради нестабилността на лирата преди спорното повторение на изборите в Истанбул, съобщава Bloomberg.

Решението е в съответствие с прогнозите на икономистите, интервюирани от Bloomberg с изключение на трима, които очакваха понижение на лихвите. Сегашните лихви не са променяни от септември миналата година, когато бяха повишени с 625 пункта.

„Твърде рано е да се очаква централната банка да облекчи паричната политика“, заяви преди обявяването на решението анализаторът от Rabobank Пиотър Матис. Според него основната причина за това е недостатъчната стабилност на турската лира от края на март насам.

На управителя на Турската централна банка Мурат Чинкая му се налага да се бори с рискове, които са извън неговия контрол.

Наближаващите избори в Истанбул след по-малко от две седмици заедно с напрежението със САЩ могат да възобновят сътресенията в страната и то в момент, когато икономиката се опитва да се възстанови след срива на лирата от миналото лято.

Инвеститорите вече са в очакване турската валута да остане сред най-нестабилните в света. Ако все пак лирата се задържи стабилна, това може да подтикне банкерите от централната банка да намалят лихвите през следващите седмици, особено сега, когато беше потвърдено и забавянето на инфлацията.

Перспективите за разхлабване на паричната политика се подобряват и от последните ходове и сигнали от страна на други централни банки. Федералният резерв и Европейската централна банка изглеждат все по-отворени към действия в посока стимулиране на икономиката, докато Индия и Австралия вече намалиха лихвите.

Засега инфлацията остава повече от три пъти по-висока спрямо официалната цел от 5%. Министърът на финансите на Турция Берат Албайрак прогнозира, че инфлацията, че бъде едноцифрена през септември-октомври, след като се забави за втори месец подред през май.

Малко след решението на централната банка доларът поевтиня спрямо турската лира с 0,14% до 5,7894 долара

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 7
Иван Митев
преди 4 години
Неограничените щети от работата на Турската централна банка е същественият фактор за пазарното обезценяване на турската лира.До 2 часа време нарастващата заплаха за катастрофална турска криза ще е прекратена, след като се въведе правителствено противодействие срещу щети от работата на Турската централна банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още