IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ обмислят въвеждане на санкции в нов опит да спрат „Северен поток“ 2

Според Доналт Тръмп така САЩ защитават Германия от Русия

20:55 | 12.06.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Доналд Тръмп с полския си колега Анджей Дуда. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп с полския си колега Анджей Дуда. Снимка: Ройтерс

Американският президент доналд Тръмп заяви в сряда, че САЩ обмислят въвеждането на нови санкции в опит да спрат строителството на газопровода „Северен поток“ 2 между Русия и Германия.

„Защитаваме Германия от Русия, а Русия получава милиарди, милиарди долари от Германия“ за своя газ, заяви държавният глава пред репортери в Белия дом по време на среща с полския президент Анджей Дуда, цитиран от Bloomberg.

Държавният глава обаче не посочи кои компании ще бъдат санкционирани, за да се спре строежа на тръбата.

По думите му предстои среща между него и руския президент Владимир Путин в рамките на срещата на Г-20 в Япония по-късно този месец.

Противопоставянето на САЩ срещу газопровода идва и от страна на двете основни партии в страната, като според Вашингтон Москва използва доставките, за да увеличава зависимостта на Западна Европа от своето гориво. Амирканските законодатели също така се притесняват, че с влизането в употреба на новата тръба ще бъде по-лесно изключването на Украйна от маршрута за доставки, като в момента тя е от ключово значение за снабдяването в Европа.

Американският енергиен министър Рик Пери заяви по време на посещение в Украйна през май, че очаква Конгресът да подготви законопроект за санкциониране на компаниите, ангажирани в строежа на газопровода.

В рамките на изказването си при посещението на Дуда американският президент съобщи още, че разглежда възможността за изпращането на близо 2000 американски военни в Полша, които биха могли да бъдат преместени там от Германия или от другаде в Европа.

По думите на американския лидер преместването на военните от Германия е опция, тъй като Берлин не плаща своя дял в НАТО,а Полша го прави. Въпреки това, по думите му, властите във Вашингтон все още не са взели окончателно решение.

В рамките на споразумението, сключено по времето на предишния американски президент Барак Обама, страните членки на Алианса се ангажират да изразходват 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана до средата на 2020 г.

„Германия е на 1%, а трябва да са на 2%“, посочи Тръмп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 27 rate down comment 1
doba
преди 4 години
Днес $60/барел, утре - $40/барел.Като нетен вносител БГ само това и чака.Много обичам когато на станцията зареждам по лв2/литър, мед ми капе от сърцето :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 23
Стоян Петров
преди 4 години
Дедо Дони б'ахти пича!!! Току що поглеждам и ..... свалил петрола под 60$ за барел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 30
Стоян Петров
преди 4 години
Доналд ще напълни със съдържание думите ми: "Големите руски енергийни проекти, големи руски празни приказки". PS Какво стана с нашия паток? Ще се намери ли най-сетне кой да го строи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 35
Sokratus
преди 4 години
Меркел, с *** си упорство да отстъпи по теми без особен смисъл, ще накара Дедо Дони да им тресне мита за колите и така ще вкара Германия, а след това и ЕС в криза!След 14 години на премиерският пост взе да доказва правилото за два мандата в пълна сила!Глупост след глупост върши
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 7
doba
преди 4 години
'Защитаваме Германия от Русия, а Русия получава милиарди, милиарди долари от Германия за своя газ'Пак като не е казал хамериканския газ.Хех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още