IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетният дефицит на САЩ вече се приближава до стойностите за миналата година

Недостигът от 738,6 млрд. долара е с близо 40 млрд. по-малко от този за цялата минала година, а остават още четири месеца до края на отчетния период

22:04 | 12.06.19 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският бюджетен дефицит нарасна до 738,6 млрд. долара през първите осем месеца на фискалната година, която в САЩ започва през октомври. Това представлява увеличение от 206 млрд. долара спрямо година по-рано на фона на по-бързия темп на нарастване на разходите спрямо приходите.

Недостигът е с 38,8% повече спрямо същия период на миналата година, става ясно от съобщение на финансовото министерство, цитирано от Bloomberg. Властите представиха в сряда ежемесечната си бюджетна ревизия.

От началото на фискалната година през октомври приходите в хазната са нараснали с 2,3%, но въпреки това не успяват да наваксат с увеличението от 9,3% при разходите.

През май фискалният дефицит се увеличава до 207,8 млрд. долара, което е увеличение от 41,5% спрямо същия месец на 2018 г. Това е и значително над прогнозите от допитване на Bloomberg за увеличение до 202,5 млрд. долара.  

Най-големият месечен бюджетен дефицит на страната бе отчетен през февруари, когато пропастта за най-краткия месец от годината достигна 234 млрд. долара – значително повече от миналогодишните 215,2 млрд. долара. Дефицитът изпреварва предишния рекорд от 231,7 млрд. долара, достигнат преди седем години, показват данни.

Основна причина отново бе 20-процентен спад на приходите от корпоративни данъци и увеличение на разходите от началото на фискалната година през октомври.

Пропастта в бюджета продължава да нараства и при управлението на президента Доналд Тръмп, водена основно от комбинация между данъчните съкращения, въведени в края на 2017 г., за които се очаква в рамките на десетилетие да достигнат до 1,5 трлн. долара, и нарастващите разходи на равителството.

Бюджетен дефицит на САЩ за месец май

Дефицитът на САЩ се очаква да достигне 897 млрд. долара през тази фискална година спрямо 779 млрд. долара миналата. В същото време през фискалната 2022 г. той се очаква вече да е над 1 трлн. долара, показват изчисленията на Бюджетната служба към Конгреса.

От Белия дом заявиха, че данъчните съкращения ще се изплатят сами, създавайки повече приходи чрез по-бърз и устойчив икономически растеж.

С разпалването на търговската война с Китай и налагането на по-високи мита върху вноса от Поднебесната империя, САЩ отчитат приходи 4,9 млрд. долара от митнически налози през май. С това сумата за първите осем месеца на фискалната година достига до 44,9 млрд. долара – почти двойно на същия период на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 25 rate down comment 6
Sokratus
преди 4 години
Дедо Дони ще излезе икономист и половина!По- време на възход на икономиката прави дефицити като в криза!Личи си, че има силно икономическо образование!!!Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 15
bgMan
преди 4 години
Хахо - Скандинавките зимат по 20-30 евро на час мойто момче. А съпрузите им не падат под 40 евро на час. Тва за квалифициран труд. Но пък и данъците им са много високи.На коя планета живееш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 36 rate down comment 13
Hahoto
преди 4 години
Дай Боже никога, да не разбираме каква е моща на тези бюджети и кой крив и кой прав! Светът след Мюнхен 2007, когато Путин изрева, че НАТО се разшири с нас и Руманеско, когато в Полша и Чехия се сложиха противоракетни системи срещу Русия. Та тогава стана ясно, че светът тръгва на Майна си Райна. Последва кризата в Украйна, Сирия, Либия и прочие. Янките са нагли и със съмочувствие, точно като Хитлеровите германци и Наполеоновите франки, може и да успеят, а може и да не успеят. По този повод арабите имат една много арна мъдрост: "Ако едно нещо стане веднъж, може никога да не се повтори, но повтори ли се, със сигурност ще се потрети"... Изводите оставям на теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 32 rate down comment 5
Hahoto
преди 4 години
Така е Сако, една тайландска шивачка взима 30 цента на час, една българска 2 лева, една скандинаавска 8 долара, а на края продуктът е един и същ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 19
Sakamano
преди 4 години
Защо не направиш справка преди да напишеш някоя глупост. Целият военен бюджет на Русия няма и една десета от тази цифра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 17
Grosss
преди 4 години
Предстои рязко задлъжняване заради парите с които трябва да се финансира армията.В областта на оръжията руснаците мнооого високо вдигнаха летвата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 0
Боян
преди 4 години
Едва ли има вече слабоумни които да очакват някога лихвите на ФЕД да се вдигнат над 2% , тогава ще трябва да плащат поне 20% от приходите за лихви по колосалните заеми на правителството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още