IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 13 юни

08:18 | 13.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В. 24 часа

До края на годината ще бъде завършен първият общински аквапарк в София

До края на годината ще бъде завършен първият общински аквапарк в София. Стойността на атракциона и парковото пространство около него е над 9,5 милиона лева. Столичният кмет Йорданка Фандъкова провери как върви строителството. Констатира, че около 60% от работата по обекта вече е свършена, предава БНТ.

С изграждането на атракциона и зелената площ към него ще бъдат добавени нови 25 декара към столичния парк "Възраждане". Аквапаркът с пет открити басейна ще бъде разположен на 6 декара. Ще има и сграда със закрит басейн с минерална вода, СПА зона и ресторант, а от покрива ѝ ще се спускат водните пързалки.

50 000 лв. санкция за поставяне на преместваем обект на неохраняем плаж

Глоба от 5000 до 10 000 лв. Или имуществена санкция от 10 000 до 50 хил. лв. за незаконно поставяне на преместваем обект на неохраняем плаж или такъв за природосъобразен туризъм. Това предвиждат промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, приети на второ гласуване в регионалната комисия.

Ако път нарушението се извърши повторно законодателят предвижда глобата да е от 6000 до

12 хил. лв. или имуществена санкция от 12 до 60 000 лв.

Промените предвиждат незаконното поставяне на преместваем обект върху дюни да се наказва с глоба от 2000 до 5000 лв. или имуществена санкция от 3000 до 10 хил. лв.

Румен Радев: Имаме отлични условия, за да станем регионален логистичен център между Европа и Азия

Държавният глава Румен Радев обсъди днес на „Дондуков“ 2 перспективите за утвърждаването на България като регионален логистичен център за пренос на стоки от Азия към Европа със Султан Ахмед бин Сулайем, главен изпълнителен директор на Dubai Port World и един от найвлиятелните бизнесмени от Обединените Арабски Емирства.

Срещата между двамата е в резултат на участието на българския президент в Петербургския икономически форум, по време на който Румен Радев отправи покана към представителите на бизнеса да инвестират в България. Това съобщиха от прессекретариата на президентството.

В. Сега

Кабинетът даде заден ход за "бързата" приватизация

Едва месец след като се разбра, че ще бъде създадена Агенция за публичните предприятия и инвестициите, в сряда стана ясно, че това няма да се случи. Идеята бе заложена в проект на Закон за публичните предприятия и предвиждаше новата структура да обединява Агенцията за инвестициите и за приватизацията. Пред ресорната комисия в парламента министърът на икономиката Емил Караниколов се отказа от тази реформа, но увери, че ще намери друг начин да ги преструктурира - нещо, което трябваше да се случи още преди години. Депутатите от комисията отложиха проекта, предложен от Министерския съвет, с мотива, че не е бил обсъден в съвета за тристранно сътрудничество заедно с работодателите и синдикатите.

"Тъй като се създава напрежение, главно заради неразбиране, аз съм готов да се откажа от тази моя идея (за сливането на агенциите). Целта е Законът за публичните предприятия да върви по-бързо напред, тъй като имаме срокове", заяви пред депутатите Караниколов. "Ако той мине през тристранката с тези предложения, аз съм сигурен, че той ще бъде подкрепен и ние няма да изпуснем сроковете", заяви министърът.

Офертите за летище София са по 600-800 страници

Комисията, която трябва да избере бъдещия стопанин на летище София, има тежка работа - офертите на кандидатите за концесията са по 600-800 страници, без да се броят приложенията. Това съобщи министърът на транспорта Росен Желязков в парламента. Идната седмица конкурсната комисия ще поиска допълнителна информация от кандидатите по различни въпроси и ще очаква отговори в срок от около 5 дни.

В. Монитор

Само 5000 км трябва да е обхватът на тол системата, смята Росен Желязков

Обхватът на тол системата трябва да е около 5000 км от републиканската пътна мрежа или наполовина от сега предложените за таксуване пътища. Такси да се плащат основно за автомагистрали, първи клас пътища и частично втори клас, а фокусът да бъде към транзитно преминаващите през страната транспортни средства.

Това е изразено в становище на транспортното министерство, изпратено до регионалното ведомство, което отговоря за въвеждането и администриране на новото таксуване по републиканската мрежа. Темата коментира транспортният министър по време на изслушване пред ресорната парламентарна комисия.

Едва петима инспектори следят пилотите

Силно текучество на инспектори, които да проверяват пилотите, има в администрацията, показва анализ на транспортното министерство след зачестилите авиокатастрофи с фатален край през последните месеци. Изясняването на причините продължава и в момента. Едва година е срокът за задържане на проверяващите лица в Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГД ГВА).

Държавните пощи ще могат да закриват клонове

Пощите ще може да са по-гъвкави в управлението на услугите си в малките население места. Депутатите от транспортната комисия гласуваха на второ гласуване промени в Закона за пощенските услуги.

Според измененията ще има най-малко една стационарна пощенска станция в населените места с население от 800 до 15 000 жители. Това дава възможност "Български пощи" да закрие станции, но пред депутатите ресорният министър Росен Желязков и шефът на пощите Деян Дънешки обещаха, че няма да оставят малките населени места без услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още