IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Войнов: Най-проблемни са общинските язовири

В момента се извършва проектиране и проучване на 16 от най-опасните язовири в страната, твърдят от Държавната агенция за метрологичен и технически контрол

09:25 | 13.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

България има проблеми само с тези язовири, които са общинска собственост, тъй като част от кметовете не се грижат за тях. 600 акта за нарушения са съставени на градоначалници. Това обясни в ефира на БНТ Кирил Войнов, заместник-председател на Държавната агенция за метрологичен и технически контрол. По данни на агенцията близо 4500 язовира се водят общински.

Той посочи още, че в момента се извършва проектиране и проучване на 16 от най-опасните язовири в страната.

Investor.bg припомня, че още преди повече от година бе изготвен доклад, според който в страната има 414 изкуствени водоеми в критично състояние. Други 500 се смятат за опасни, 10 са поставени под специално наблюдение. През 2018 г. проверка установи наличието на 200 язовира на територията на област Кърджали, за които пък липсват каквито и да е данни. 

През пролетта на миналата година кабинетът одобри промени по бюджета на Министерство на икономиката за настоящата година във връзка с увеличаването на капитала на „Държавна консолидационна компания” ЕАД със сумата от 500 млн. лв. Правителството реши на дружеството да се възлагат ремонтите и реконструкциите на язовири – държавна и общинска собственост, с изключение на тези, отдадени на концесия, при условие че в концесионния договор е предвидено извършването на ремонтно-възстановителни дейности от страна на концесионера. 

Все още обаче текат процедурите по създаването на проектите за ремонт.

Войнов уточни, че сред най-опасните язовири в момента са "Бели Искър" и "Огоста", но увери, че "държавата си е на мястото" и няма основания за безпокойство. Той е категоричен, че няма да се правят компромиси с никого.

Войнов коментира скъсаната язовирна стена над село Нова Върбовка край Стражица, което наводни множество къщи и градини. Според него на мястото е паднал много интензивен дъжд за кратко време. Преливникът на язовира не е могъл да я поеме и е започнал да прелива през короната на язовирната стена, което е предизвикало разрушаването. Язовирът е бил проверен за последен път от държавната агенция през февруари 2018 г. и по план е трябвало да бъде инспектиран отново следващата седмица. Това ще бъде направено въпреки инцидента.

Областите с най-много опасни язовири са Враца, Хасково, Стара Загора и Пловдив, а общините, които не желаят да предоставят язовирите си за поддръжка на държавата, поемат цялата отговорност за поддръжката и финансирането им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още