IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия се запази на ниво от 1,4% през май

Основна причина за потиснатата инфлация е нарастването с по-бавни темпове на цените на енергията и услугите

11:15 | 13.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в Германия беше потвърдена на ниво от 1,4% на годишна база през май, което е под петмесечния връх, достигнат в предходния месец, съобщава tradingeconomics.com.

Основна причина за потиснатата инфлация е нарастването с по-бавни темпове на цените на енергията и услугите.

На месечна база потребителските цени са се повишили с 0,2% през май спрямо 1% през април. Хармонизираният индекс на потребителските цени е нараснал с 1,3% на годишна база и с 0,3% на месечна.

Някои банкери от Европейската централна банка изразиха загриженост наскоро, че ценовият натиск остава „неприятно“ под целта от малко под 2%. От тогава инфлационните очаквания се понижават.

В края на миналата седмица след публикуването на последните данни за индустриалното производство в Германия Бундесбанк намали прогнозата си за икономиката за 2019 г. от 1,6% на 0,6%. 

Заводите в Германия са най-засегнати от забавянето в Европа заради търговското напрежение, по-слабите продажби на автомобили и охлаждането на износа в глобален мащаб. Спадът в производството е с 1,9% - най-големият от август 2015 г., като според предварително проучване произведената продукция вероятно се е свила още през май. 

В началото на юни стана ясно, че годишната инфлация в еврозоната се е забавила през май до близо едногодишно дъно, достигайки до 1,2% спрямо 1,7% през април според първоначалните изчисления на европейската статистическа служба Евростат.

Ако стойностите се потвърдят, това ще е най-ниското ниво на инфлацията от април 2018 г. насам и малко под прогнозите за 1,3%. Сред основните причини за забавянето е понижаването на цените на енергията и услугите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още