IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Telegram е била обект на голяма кибератака от Китай

Според основателя на чат приложението това е имало за цел да потуши протестите в Хонконг

16:07 | 13.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Основателят на чат приложението Telegram Павел Дуров заяви, че е извършена огромна кибератака от Китай срещу платформата, което подвига въпроси дали Пекин не се е опитал да потуши протестите, в които хиляди хора излязоха на улиците на Хонконг, предава Bloomberg. 

Криптираното чат приложение заяви, че е преживяло мощна атака за спиране на услугата, след като голям брой заявки са залели сървърите ѝ и това е довело до срив в комуникацията. Повечето от тези „празни“ заявки са дошли от Китай, коментира Дуров в публикация в Twitter.

„Този случай не е изключение“, туитна той, без да дава подробности.

Хонконг е в разгара на политически вълнения, тъй като властите се опитват да прокарат спорен закон, който за първи път ще позволи екстрадиции в Китай. Протестиращите се опасяват, че това може да се ползва за смазване на опозицията. Предложението предизвика огромен протест, в рамките на който стотици хиляди протестиращи окупираха улиците. Това пък доведе до сблъсъци, когато демонстрантите нахлуха в парламентарната зала в сряда.

Протестиращите в Хонконг все повече се притесняват от правните последици, тъй като Пекин засилва влиянието си върху бившата британска колония, а местната власт преследва демонстрантите. Те пък разчитат на криптирани чат услуги, за да не могат да бъдат засечени. Telegram и Firechat са сред най-популярните приложения в хонконгския магазин на Apple за мобилни приложения.

Голяма част от протестиращите излязоха на протест, носейки маски, за да избегнат лицевото разпознаване. Администраторът на голяма местна група в Telegram беше арестуван по обвинение в заговор за нарушаване на обществения ред, обяви South China Morning Post.

Telegram е създадена от Дуров, руски предприемач, известен със застъпничеството си за интернет свободите. През 2017 г. той каза, че услугата ще бъде регистрирана в руския комуникационен регулатор, след като беше заплашена с вътрешна забрана в страната. Дуров не е отговорил веднага на запитванията за коментар по темата, свързана с Хонконг.

Вижте още технологични новини във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още