IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган: САЩ въоръжават кюрдите, за да свалят властта в Анкара

Според турския президент това е най-голямата цел на Вашингтон

17:37 | 13.06.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Турският президент Реджеп Ердоган отново обвини САЩ в атака срещу властта в Анкара, като този път държавният глава посочи, че с въоръжаването на кюрдските милиции в Сирия Вашингтон цели да свали правителството. Това е поредното разпалване на напрежението между двете страни съюзнички в НАТО, съобщава Bloomberg. Двете страни продължават да са в конфликт, след като Анкара закупи руските противоракетни системи С-400 от Москва.

Турция настоява САЩ да спрат снабдяването с тежко въоръжение на сирийските кюрди – ключов елемент от опитите за създаване на т. нар. „зони на сигурност“ в Северна Сирия, посочва високопоставен турски представител. Турция иска да подсигури буферна зона край своята граница, за ад държи далеч от територията си кюрдските бойци.

„Знаете ли каква е най-голямата им цел?“, попита Ердоган по време на събитие в четвъртък. „Как можем да свалим от власт партията на справедливостта и развитието“, отговори той. Те обаче няма да успеят да (ни) свалят от власт, тяхната сила няма да е достатъчна за това“, коментира Ердоган.

По време на изказването си турският лидер също така отново повтори, че сделката за противоракетните системи с Русия е приключена и няма връщане назад.

Анкара и Вашингтон остават на противоположни позиции относно сирийските кюрди – ключов компонент от водената от САЩ кампания срещу „Ислямска държава“ в Сирия. За анкара милициите обаче са продължение на турската Кюрдска работническа партия, която според Анкара и Европейския съюз е терористична организация.

Турция иска Вашингтон да премести кюрдските бойци най-малко на 30-40 км южно от турската граница, да си върне обратно тежкото въоръжение и да остави създадената зона за сигурност под турски контрол, заяви турският представител, пожелал анонимност. Официална Анкара категорично отхвърля възможността за преговори или какъвто и да е било контакт с кюрдските бойци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
Otka4eni reformatori
преди 4 години
И някой ден могат да си присъединят Кърджали. Ако не е този ще е следващия... Но не очаквай помощ от Руснаците или Американците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
bgMan
преди 4 години
Това е чудесно.Ислямския радикализъм трябва да се унищожава преди да е тръгнал отново да превзема света с насилие и тероризъм. Режима на Ердоган не е изключение.На няколко пъти официално поиска да възстановява Османската империя и да присъединява в нея Кърджали, Сирия, Крим, части от Иран, Ирак, Азербайджан, Кипър, Гърция и Израел...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още