IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще стане ли Япония посредник за помирение между САЩ и Иран?

Много страни са разтревожени от излизането на Техеран от ядрената сделка, посочи проф. Нако Стефанов, преподавател в преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“

20:30 | 13.06.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Посещението на министър-председателя на Япония Шиндзо Абе в Иран е знаменателно, тъй като то е първото от страна на японския премиер след иранската революция. Това показва, че за Япония е важно това напрежение покрай санкциите и излизането на САЩ от ядреното споразумение да бъде потушено и да се стигне до консенсус. Тази прогноза направи професор Нако Стефанов, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Шиндзо Абе и американският президент Доналд Тръмп се срещнаха преди две седмици, през миналия четвъртък проведоха и телефонен разговор. Япония е известна като най-верен съюзник на САЩ в зоната на Азия. Тя и досега е сериозен партньор на Иран", коментира ученият.

Проф. Нако Стефанов припомни, че около 40% от нефта за Япония е бил доставян от Иран. „Във връзка със санкциите това приключи, което говори, че също има затруднения, тъй като се вдига себестойността. Япония е заинтересована да се започне някакъв разговор и да бъде посредник между САЩ и Иран. Предполага се, че има някакво съгласуване. Въпросът е до каква степен САЩ и Иран са склонни на отстъпки“, посочи професорът.

Той напомни, че германският външен министър Хайко Маас също направи посещение в Техеран, за да убеди Иран да продължи да спазва ангажиментите по споразумението. По думите на проф. Стефанов много страни са разтревожени от излизането на Иран от ядрената сделка.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 15 rate down comment 1
majnata
преди 4 години
не иранците , ами хамериканците станаха много нагли ... щот нямат друг полезен ход .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 14
bgMan
преди 4 години
Няма да има помирение.Тоя път ще има сакатлък щото иранците по пример на някои други станаха много нагли а все някой трябва да го отнесе и ако не са турците ще са иранците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още