IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 14 юни

08:15 | 14.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В. 24 часа

Забраняват дивото къмпингуване по морето

Забранява се дивото къмпингуване по морето и ще има глоби при нарушения. Това решиха депутатите с окончателно приети промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Разпъването на палатки и кемпери е позволено само в къмпингите и специално обособени места. Условията и местата ще се определят с наредба от министрите на регионалното развитие, туризма, околната среда и земеделието. Срокът за изготвянето е 6 месеца. След това има 1 година срок, в който няма да има санкции, глобите ще са в сила от 2021 г.

“Една от основните ни задачи е да прекратим това дивашко къмпингуване”, заяви вносителят на текстовете Искрен Веселинов от “Обединени патриоти”.

БНБ промени условията и реда за откриване на платежни сметки

Управителният съвет на Българската народна банка днес промени Наредба номер 3 на БНБ от 18 април 2018 г. за условията и реда за откриване на платежни сметки, за изпълнение на платежни операции и за използване на платежни инструменти, съобщиха от Централната банка.

БДЖ купуват само вагони, стари локомотиви ще се ремонтират, за да се движат със 160 км/час

До края на годината БДЖ ще пуснат обществена поръчка за нови 4 хил. седящи места - мотриси и вагони. Това обяви председателят на съвета на директорите на “Холдинг БДЖ” Григори Григоров по време на обществено обсъждане.

Средната цена на седалката е 25 хил. евро, така че общо поръчката ще е за около 100 млн. евро. Инвестицията ще е разсрочена в рамките на 7 години. От БДЖ се надяват новите места да са в наличност до 2023 г. Григоров обясни, че все още не е ясно в каква точно конфигурация, но за средните направления - големите областни градове на разстояние до 3 часа от София, са по-подходящи мотриси, а за дългите - вагони. Основният фокус за дългите дестинации са София - Варна и София - Бургас, тъй като те генерират 40% от приходите на дружеството.

В. Сега

Депутатите решават окончателно за надвзетите партийни субсидии

Депутатите ще обсъдят на второ четене промените в Закона за политическите партии, свързани с надвзетите партийни субсидии, съобщава БНР. Поправките са инициирани от Министерски съвет, след като стана ясно, че на партиите са изплатени суми, значително надвишаващи субсидията от регламентираните 11 лева на действително получен глас. Начислявани са над 13 лева, тъй като са отчетени и гласовете "Не подкрепям никого".

Скопие вече кори планове за тока на АЕЦ ‚Белене“

Интересът на Северна Македония към участие в българската АЕЦ "Белене" се оказва съвсем сериозен. Правителството в Скопие вече прави анализ за включването като инвеститор в ядрения проект.

Северна Македония разполага с въглища само за 15 години и дори след това те да бъдат заменени с природен газ, ще остане зависима от вноса. "Идеята да се инвестира в ядрена централа в съседна България е добър начин да си осигурим в бъдеще базова енергия, която да замени производството на ток от ТЕЦ“, коментира председателят на тамошната Комисия за енергийно регулиране Марко Бислимовски. Според него е добре страната да си осигури 25% участие като инвеститор в АЕЦ "Белене", равняващи се на 500 мегавата мощност (централата е планирана да има два енергоблока по 1000 мегавата). Тези 500 мегавата хипотетично могат да заменят количествата ток, осигурявани от ТЕЦ-а край Битоля -  най-големия производител на базова енергия в западната ни съседка.

Кабинетът даде заден ход за "бързата" приватизация

Едва месец след като се разбра, че ще бъде създадена Агенция за публичните предприятия и инвестициите, в сряда стана ясно, че това няма да се случи. Идеята бе заложена в проект на Закон за публичните предприятия и предвиждаше новата структура да обединява Агенцията за инвестициите и за приватизацията. Пред ресорната комисия в парламента министърът на икономиката Емил Караниколов се отказа от тази реформа, но увери, че ще намери друг начин да ги преструктурира - нещо, което трябваше да се случи още преди години. Депутатите от комисията отложиха проекта, предложен от Министерския съвет, с мотива, че не е бил обсъден в съвета за тристранно сътрудничество заедно с работодателите и синдикатите.

В. Монитор

5 грама злато хит за подарък и инвестиция

Най-често се купуват златни кюлчета и монети от около 5 грама. Те са за първа инвестиция или за подарък. Сериозните инвеститори се спират на кюлчета от 1 кг“, обясни за „Монитор“ д-р Валентина Григорова-Генчева, директор "Злато и нумизматика" в Първа инвестиционна банка.

По думите й други инвеститори предпочитат златни инвестиционни монети от една, половин или четвърт унция или кюлчета от 10, 20 и 50 грама, а най-често покупките на злато се плащат с банков превод или с карта.

Отварят офертите за рехабилитацията на 126 км пътища

Офертите в обществената поръчка за избор на изпълнители при рехабилитацията на 126 кмвторокласни и третокласни пътища ще бъдат отворени днес, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Ще бъдат основно ремонтирани близо 47 км от пътя Русе - Кубрат, около 27 км от пътя Поликраище - Елена - Сливен, над 23 км от пътя Полски градец - Тополовград - с. Устрем, близо 10 км от пътя Каблешково - Межден и около 19 км от пътя Варна - Житница.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още