IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ обвиниха Иран за нападението срещу танкерите

Мисията на Иран в ООН отхвърли категорично американските обвинения, че Техеран стои зад нападението

08:26 | 14.06.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Иранска спасителна лодка се опитва да потуши огъня на танкер след атаката срещу него в&nbsp;Ормузкия пролив.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Иранска спасителна лодка се опитва да потуши огъня на танкер след атаката срещу него в Ормузкия пролив. Снимка: Ройтерс

И.д. постоянен представител на САЩ в ООН Джонатан Коен е заявил в рамките на заседание на Съвета за сигурност на ООН, проведено при закрити врати, че всички улики при вчерашното нападение над танкерите в Ормузкия пролив (тесен пролив, свързващ Оманския залив и Персийския залив), сочат към Иран, съобщават дипломати, цитирани от Ройтерс. Ако Съветът за сигурност не реагира, са възможни и други нападения, подчертал е Коен.

Страни членки на Съвета за сигурност са подкрепили разследването на нападението срещу танкерите, но засега не са постигнати конкретни споразумения, заяви представителят на Кувейт в ООН Мансур ал Отайби.

Мисията на Иран в ООН отхвърли категорично американските обвинения, че Техеран стои зад нападението и призова за диалог. Международната общност трябва да предотврати безразсъдните и опасни политики и практики на САЩ и регионалните им съюзници", се казва още в изявлението, цитирано от AP.

По-рано министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал Фалих подчерта в изявление, че страната е готова да предостави редовни доставки на петрол на световните пазари и е засилила степента си на готовност за справяне с всякакви заплахи, предаде Ройтерс. Един от нападнатите танкери пренася метанол, произведен в Саудитска Арабия.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че обвиненията на САЩ срещу Иран за съпричастност към нападенията срещу танкери в Оманския залив, са част от опитите за саботиране на дипломацията на Екипа "Б", включващ американския съветник по национална сигурност Джон Болтън.

“Фактът, че САЩ незабавно отправиха обвинения срещу Иран - без никакви фактически доказателства или улики - само показва извънредно ясно, че Екип "Б" преминава към План "Б": саботаж на дипломатическите усилия - включително тези на (японския премиер) Шиндзо Абе - и прикриване на своя Икономически Тероризъм срещу Иран", написа Джавад Зариф в Twitter.

Иранският външен министър е заявявал, че Болтън, известен с крайните си позиции противник на Иран, заедно с израелския премиер Бенямин Нетаняху и саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, може да подмамят президента на САЩ Доналд Тръмп да започне конфликт с Техеран. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 4
bgMan
преди 4 години
Сички русофили защитници на Иран да нека прегледат с какво се занимават иранците та от 2015 година насам колко експулсирани ирански дипломати от ЕС има заради практиката да пренасят тонове експлозиви в ЕС опакован с лед.Белгия, Холандия, Франция, Великобритания....От години се приготвят за нещо много голямо свързано с тероризъм из цяла Европа и Близкия Изток.Това започне ли така или иначе цената на нефта ще скочи до небесата. По-добре да ги изпреварят и да им от*ежат гл*вите колкото се може по-рано. Иранците са религиозни сектанти, които вярват че ускоряват идването на 12-тия Мехди чрез тероризъм и предизвикване на повсеместен хаос. Има ли още хора, които не знаят това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
това според мен е образ от инфрачервена камера с висока разделителна способност на reaper , патрулира на височина 15км . даже образа е прекрасен , като имаш впредвид , че се препредава през сателит :))) ако сметнем и ъгъла на наблюдение грубо имаш по права линия поне 22км . това все пак е образ служещ за основно за далечно разузнаване и целеуказване ... иначе си прав , по холивудските филми образът обикновенно е доста по-ясен :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
michaelis12
преди 4 години
тъкмо Иран сега ше пробва вехтите ПВО на Рашастан дет каа Стоен по Демокрацията да видиме кой ше яде пердаха .... и петрола на 150$ как си беше ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis12
преди 4 години
да не стане така че Иран да демократизират Сашш и Израел да изчезне от картата ? .... :)) Ако нещо Сашевци се пробат, персийците ше ви го туррат в демократичните уссти - гаранте !!.... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
САЩ се опитаха да демократизират много държави и резултата бе хаос!Сега, ако са дали на Саудитска Арабия ядрени технологии, що вече нямат сили за война, особено с Иран, чакайте Армагедон !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
0pk
преди 4 години
Абе гледах аз тука някъв клип дето го представят за доказателство и единственото което разбрах от него е, че или не им достига на американците военния бюджет да сложат хубави камери на шпионските си дронове, или холивудци са спретнали умишлено калпава късометражка :DНе ми стана ясно също, защо им е на иранците да я свалят тая мина, ако са решили да потапят кораба :D От друга страна, аз ако бях на иранците, щях да покажа някаква мина американско производство и да заявя, че са свалили чужда неизбухнала мина от кораба, като на свой ред обвинят американците :DТова разбира се няма никакво значение, ако САЩ вече са решили да демократизират Иран :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 11
s3
преди 4 години
Браво, ето че скоро щатите и НАТО ще могат свободно да пристъпят към демократизиране на Иран, за да може да се развиваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още