IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei се подготвя за потенциално пускане на новата си операционна система

Представител на компанията потвърди, че ако се наложи, тя ще стартира до месеци

12:38 | 14.06.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Директор на китайската компания Huawei, която има забрана да работи с американски технологични фирми, обяви, че телекомуникационният гигант е в процес на потенциално пускане на своята операционна система Hongmeng, която да замени американската Android, предава Ройтерс.

Андрю Уилямсън, вицепрезидент Huawei Technologies, отговарящ за комуникациите, посочва в интервю, че компанията “верояно” ще запази търговската марка Hongmeng.

Миналия месец американският президент Доналд Тръмп постави Huawei в черния си списък, който ѝ забранява да прави бизнес с американски технологични компании, като Alphabet, чиято операционна система Android се ползва в смартфоните на китайския играч.

“Huawei е в процес на потенциално стартиране на замяна”, посочи Уилямсън в Мексико. “Това не е нещо, което Huawei иска. Ние сме много щастливи да сме част от семейството на Android, но Hongmeng се тества, предимно в Китай”.

“Вероятно ще се опитаме да запазим търговски марки”, допълва той.

Уилямсън твърди, че очаква ръстът на приходите за 2019 г. да запази нивото си от около 20%. Миналата година той беше 19,5%. През март Huawei заяви, че трите ѝ основни бизнес групи вероятно ще отчетар двуцифрен растеж тази година.

По думите на Уилямсън, ако търговското напрежение ескалира в пълна търговска война, Hongmeng ще бъде готова да стартира “до месеци”.

Данни от Световната организация за интелектуална собственост показват, че Huawei вече е кандидатствала за защита на търговската марка на името Hongmeng в няколко страни.

Според Уилямсън производителите на чипове са знаели, че блокирането на Huawei може да има “катастрофални” последици за бизнеса им.

“Не караме никого да лобира за нас. Те го правят по собствено желание, защото за много от тях Huawei е един от основните им клиенти”, коментира той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 2
Solar Power
преди 4 години
ABBA ще е първият :)Дори да има Български софтуер той пак ще купи Руския или Китайския :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
Имхотеп
преди 4 години
Е как! Руските *** няма начин да не си купят!Ха-ха-ха-хаааааа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още