IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов орган може да замести Съвета за съдебна реформа

МС ще създава Националният съвет за антикорупция, ако мониторнигът от ЕК отпадне

12:11 | 14.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

 

Националният съвет за антикорупция е нов съвет. Това е органът, който би наследил сегашния Съвет за съдебна реформа, ако отпадне Механизмът за сътрудничество и оценка на ЕК. Това стана ясно от отговор от министъра на правосъдието Данаил Кирилов на въпрос по време на парламентарен контрол, свързан с проектопостановление на МС за създаване на такъв съвет, съобщава БТА.

"Ние даваме визията какво ще стане, ако нашата цел за отпадане на Механизма се осъществи", каза още Кирилов. И допълни, че този нов съвет съдържа почти същите органи и институции, които са работили досега за осъществяване на препоръките. "Следва да продължим да съобразяваме препоръките и да изпълняваме задачите по този механизъм", заяви още министърът. 

Вчера Кирилов обяви, че ще подаде оставка, ако до края на мандата на тази Европейска комисия европейското наблюдение над съдебната система не бъде свалено.

България е изпълнила изискванията по механизма за сътрудничество и оценка по показателите за независимост на съдебната система, правната рамка и организираната престъпност, каза още правосъдния министър пред депутатите.

Според него правителството продължава и с необратими темпове да изпълнява своите задължения, свързани с показателите на механизма за сътрудничество и оценка, като поддържа активна комуникация с ЕК. "Дадена е висока положителна оценка по отношение на работата на правителството“, каза още Данаил Кирилов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още