IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 700 хил. абоната са с нелегална кабелна телевизия в България

След вчерашната акция на ГДБОП срещу кабелните оператори хиляди потребители са без интернет и телевизия

13:43 | 14.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Служители на ГДБОП провеждат специализирана акция в офисите на бургаска кабелна телевизия. <em>Снимка: БТА</em></p>

Служители на ГДБОП провеждат специализирана акция в офисите на бургаска кабелна телевизия. Снимка: БТА

Около 700 хил абоната са с нелегална кабелна телевизия в България, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в Съдебната палата, цитирана от БТА. Тя допълни, че сивият сектор е „доста голям“. Разследващите допускат, че почти всеки абонат има по два телевизора. 

Според Арнаудова в страната има 2,4 млн. потребители на кабелна телевизия - отново с по няколко телевизора, за които кабелни оператори взимат такса, без да я отчитат пред Националната агенция за приходите (НАП). Вчера в Бургас, Кърджали, Сандански, Дупница и още няколко града по дело за данъчни престъпления и нарушаване на закона за авторското право бяха спрени сигналите на пет кабелни оператора. Операторите са укривали данъци, а час от таксите на потребителите не били декларирани. Над 60 канала са разпространявани нелегално. В годините прокуратурата е срещала редица затруднения в тези разследвания, призна Арнаудова. 

Ръководителят на отдела за киберпрестъпления в ГДБОП Явор Колев каза, че операцията продължава и днес. Знае се също така, че два от петте оператора, в които службите вчера са влезли, са предлагали дори нелегално телевизия чрез приложения за мобилни устройства. Щетата, нанесена на bTV, Нова телевизия и HBO е за над 10 милиона лева, твърдят от прокуратурата. 

Малко по-рано днес вътрешният министър Младен Маринов заяви пред журналисти в парламента, че органите на реда работят активно и срещу фалшивите марки и незаконното разпространение на видеофилми и звукозаписи. Той допълни, че в България трябва да свикнем, че интелектуалното пиратство е сериозно престъпление, което нарушава авторските права. „Знаете, че на този етап, вследствие на предприеманите мерки, ние сме извън така наречения списък 301 на САЩ по отношение на борба с пиратството, но така имаме притеснение, че ако не продължим с ефективните мерки срещу този вид престъпна дейност, е възможно пак да бъдем включени в този списък, а това пряко влияе върху всички останали процедури, свързани дори и с облекчаване на визовия режим на нашите граждани“, каза Маринов, цитиран от БНТ.

Междувременно стана ясно, че след вчерашната акция на ГДБОП срещу кабелните оператори хиляди потребители са без интернет и телевизия. Това доведе до напрежение в Гоце Делчев, а за днес в града е планиран протест пред офиса на местната кабелна телевизия.

По този повод, Младенов обяви, че „проблемът е на този, който събира пари, за да предоставя незаконна услуга, а не в МВР“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още