IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка намали лихвите за първи път от повече от година

От банката сигнализираха, че могат да се чакат още понижения в следващите месеци

14:38 | 14.06.19 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руската централна банка намали основния лихвен процент за първи път от март 2018 г., след като инфлацията се забави до нива по-близо до целта на централната банка, съобщава Bloomberg.

Основният лихвен процент беше намален от 7,75% на 7,50%. Това отговаря на очакванията на 33-ма анализатори, интервюирани от Bloomberg, докато други двама заявиха, че не очакват промяна. Повечето икономисти прогнозират, че през септември ще има второ понижение, а според други това ще се случи до края на годината.

Управителят на Руската централна банка Елвира Набиулина предупреди през миналата седмица, че няма да се бърза с отменянето на двете повишения, които бяха направени през миналата година.

Годишната инфлация в Русия се забави за втори месец подред до целта от 4% през май и достигна 5,1%. Според Bank of America Merrill Lynch ръстът на цените може да се забави до целта от 4% още тази година.

Растежът на руската икономика обаче се забави рязко през първото тримесечие до 0,5%, отчасти заради повишаването на данъка върху добавената стойност. За сравнение година по-рано ръстът на БВП беше 2,7%.

„Забавянето на годишната инфлация продължава, а икономическият растеж през първата половина на годината е по-слаб от очакванията на банката“, се казва в изявление на регулатора, цитирано от Ройтерс. От централната банка освен това дадоха сигнал, че през следващите месеци може да се очаква и ново понижение на лихвите.

"Ако ситуацията се развива в съответствие с основната прогноза, Руската централна банка признава признава, че е възможно по-нататъшно намаляване на основните лихвени проценти на едно от предстоящите заседания на Съвета на директорите и преход към неутрална парична политика до средата на 2020 г.", се посочва още в изявлението на финансовата институция.

Централната банка действа в съответствие с препоръката на Международния валутен фонд, който заяви в края на май, че е време за понижение на лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
ivailojelyazkov
преди 4 години
споко казвай на прапра баба си налъм.! никой не те пита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
ABBA
преди 4 години
Споко ве,дъщерята на Навални вече ще учи в САЩ. Попълнила анкетки, т'ва онова - и престижно университетче.Твоите хора се уреждат, парици не им липсват, нямаш грижи.Сега там това работят родителите: свестни руснаци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още