IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доминиканският съюз излиза от "черния" данъчен списък

В списъка остават 11 юрисдикции, които не оказват съдействие за данъчни цели

14:56 | 14.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Доминиканският съюз ще бъде премахнат от списъка на юрисдикциите, които не оказват съдействие за данъчни цели. Това реши днес Съветът на ЕС. Основен мотив е, че Доминиканският съюз е изпълнил ангажиментите си и е взел мерки по опасенията на ЕС за автоматичния обмен на финансова информация. Доминиканският съюз е изпълнил необходимите стъпки за подписване и ратифициране на многостранната конвенция на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за взаимна административна помощ. Тази стъпка осигурява изваждането на Доминиканския съюз от списъка, се посочва още в съобщението от Съвета. 

В списъка остават 11 юрисдикции, които не оказват съдействие за данъчни цели - Американска Самоа, Белиз, Фиджи, Гуам, Маршалови острови, Оман, Самоа, Тринидад и Тобаго, Обединени арабски емирства, Американски Вирджински острови и Вануату. Списъкът е част от усилията за предотвратяване на избягването на плащането на данъци. Този списък бе създаден през декември 2017 г. и преработен през март 2019 година.

През последните години общността засилва усилията си за справяне с избягването и укриването на данъци от мултинационални компании и богати физически лица. Макар и политически спорен, списъкът получи нов тласък след серията разкрития за подобни практики, които разгневиха обществото.

За да не попаднат в този списък, държавите, заподозрени като данъчни убежища, държавите трябва да отговарят на три критерия или да обещаят да реформират своите системи, за да се съобразят с европейското законодателство.

Страните трябва да имат справедливи данъчни правила, които не предлагат преференции и лични договорки за прехвърляне на печалби с цел избягване на данъци, да отговарят на стандартите за прозрачност и да прилагат мерки за преместване на печалбата, определени от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още