IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На фона на слабост при други показатели продажбите на дребно в САЩ отчетоха ръст

Общият обем на продажбите се е увеличил с 0,5% спрямо предходния месец, след повишение с 0,3% през април

17:07 | 14.06.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно в САЩ нараснаха през май, а данните за предходните два месеца бяха ревизирани в посока нагоре, съобщава  Bloomberg. Това означава, че потребителските разходи са достатъчно здрави, за да ограничат понижаването на лихвите от страна на Федералния резерв в близко бъдеще.

Общият обем на продажбите се е увеличил с 0,5% спрямо предходния месец, след повишение с 0,3% през април. Данните за април всъщност бяха преразгледани и от спад бяха коригирани в посока нагоре. За сравнение, икономистите, интервюирани от Bloomberg очакваха ръст с 0,6%.

Продажбите на дребно с изключение на услугите в хранителния сектор, търговците на автомобили, магазините за строителни материали и бензиностанциите, също растат с 0,5%, изпреварвайки прогнозите за повишение с 0,4%. Така най-ниската безработица от половин век в САЩ подкрепя потребителските разходи, които съставляват по-голямата част от икономиката на страната. На фона на сигнали за слабост при други показатели като например създаването на нови работни места инвеститорите очакват Фед да намали лихвите през юли, тъй като търговската война на президента Доналд Тръмп тежи върху растежа.

Повече информация по повод паричната политика се очаква в сряда след заседанието на Федералния резерв.

Единадесет от 13-те основни категории за търговия на дребно отчитат ръст. На най-голямо повишение от 1,4% се радват онлайн търговците.

Постъпленията от бензиностанциите са се увеличили с 0,3%. Данните не са коригирани спрямо ценовите промени, така че по-високите продажби на дребно предполагат повишено търсене, тъй като цените на горивата се понижиха.

Данните за индекса на потребителските цени от тази седмица показаха, че разходите за бензин са се понижили с 0.5% през май спрямо предходния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още