IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започват проверки на фирми без право да превозват туристи

Петзвезден хотел в Равда няма алармена система, установи проверка на министъра на туризма Николина Ангелкова

16:35 | 14.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Министерство на туризма</em></p>

Снимка: Министерство на туризма

Започват проверки на местата, за които има сигнали, че се извършва нерегламентирана туристическа дейност. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на първата изнесена приемна за летен сезон 2019 г. в курортния комплекс Слънчев бряг, където и разговаря с граждани и представители на бизнеса.

Според нея инициативата е много важна заради възможността предприемачи и граждани да зададат въпроси и теми, на коитода се търси решение, съобщи пресцентърът на Министерството на туризма.

„Туризмът е не само удоволствие, той е отговорен бизнес, създаващ работни места и по-добро качество на живота. Всички са длъжни да спазват законите на страната. Ще предприемем контролни проверки съвместно с Комисията за защита на потребителите, за да можем да сме на място непрекъснато“, каза министърът и посочи, че нереглачентираната дейност „вреди изключително много на имиджа на туристическия продукт и на качеството му и затруднява легитимния бизнес, който работи по законите и гарантира високи стандарти“.

Бизнесмени, които от години се занимават с туроператорска и турагентска дейност, които организират екскурзии като допълнителен пакет към лятната почивка, се оплакаха на Ангелкова от тенденцията  да се предлагат екскурзии от хора, които нямат необходимите лицензи, не са вписани в официалните регистри и нямат  квалификация за екскурзоводи.

Друго притеснение на бизнеса е нерегламентираното предлагане на транспортни услуги за превоз на туристи. Министърът на туризма обеща още другата седмица да се срещне с транспортния министър Росен Желязков и с представители на неговото ведомство, както и с общинските органи за контрол в областта на транспорта. 

По думите на Ангелкова повечето от дискутираните от предприемачите проблеми вече са взети  предвид в подготвените промени в Закона за туризма в частта за националните курорти. Те ще бъдат подробно разписани в наредбата следприемането на закона. Тя ще засегне дейности, свързани с инфраструктурата, зелените площи, паркингите.

Министърът на туризма обеща приемните да се провеждат през целия летен сезон. „Сигурна съм, че те ще съдействат за повишаване качеството на обслужването, което е пряко свързано с имиджа на България като туристическа дестинация. Ще бъдем безкомпромисни в изискването да се спазват законите на страната от всички ангажирани с туристическа дейност, за да гарантираме  сигурността и правата на българските и чуждестранните туристи“, заяви Ангелкова.

Министърът направи инспекция и на петзвезден апартаментен хотел СПА Емералд резорт в с. Равда.
Проверката е по сигнал на туристи, получен на телефонната линия на министерството за определени нарушения в комплекса. Установено е, че не работи алармената система, коментира Ангелкова и потвърди, че тя е от изключителна важност за сигурността на гостите. Освен това оборудването в някои от стаите не отговаря на критериите за пет звезди.

Министър Ангелкова заяви, че ще бъде направено предписание за отстраняване на нарушенията, които трябва да бъдат изпълнени в срок до 30 дни. Ще бъде наложена и глоба в размер от 1000 до 3000 лева в зависимост от тежестта на нарушението. 

"Ако несъответствията не бъдат отстранени в посочения период, ще изискаме намаляване на категорията на хотела, каза министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още