IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върху какво ще дискутират учените на Ratio форум?

Екстремни лазери, живот на друга планета, микробиом на човешкото тяло и редица други научни разработки ще бъдат сред акцентите на десетото издание на събитието

21:00 | 14.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Екстремни лазери, живот на друга планета, микробиом на човешкото тяло и редица други научни разработки ще бъдат сред акцентите на десетото издание на форума Ratio този уикенд в Sofia Event Center. За новостите и изненадите, които съпътстват събитието, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria разказаха един от организаторите Василена Вълчанова от научния форум Ratio.bg и един от специалните гости на форума – старши-физикът д-р Кери Бренър.

„Цялото електричество в България се равнява на 4 млрд. W, а с един пулс на нашите лазери количеството енергия е 1 трлн. W. Когато насочим лазерите към определена материя за секунди я загряваме до стотици градуси. Реакцията след това е много силен пулс от рентгенови лъчи и насочени частици. Използваме ги най-вече в рентгенова технология и лечението на рак“, разкри д-р Бренър.

Той посочи, че за медицината технологията е важна, но отбеляза, че процесът на разработка и ще отнеме между 10-15 години „преди да видим екстремните лазери в реално приложение за медицината“.

Василена Вълчанова посочи акцентите в програмата.

„Започваме с проф. Матю Коб, за да се опитаме да разберем къде са извънземните. След това проф. Шийна Крукшанг ще говори за човешкия микробиом и връзката между всичките 38 млн. бактерии, които живеят вътре в нас. Следва дискусионен панел за съзнанието, Аза и какви са различните влияния, които променят начина на работа на нашия ум“, разказа за част от интересните моменти организаторката на научния форум.

Повече за темите на форума можете да научите от видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още