IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природният газ: Част от проблема или неговото решение?

Днес природният газ е най-бързо развиващото се в света изкопаемо гориво и има значителен принос за изменението на климата, смята италиански експерт

19:01 | 14.06.19 г. 50
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Когато енергийните министри на страните от Г-20 се срещнат в Япония, те ще се придържат към старата мантра, че газът е преходно гориво и е необходим за трансформацията на енергийния сектор от изкопаеми горива към чисти енергийни източници, пише Euractiv.

Това обаче не е добра новина за климата, смята Лика Бергамасчи, анализатори от мозъчния тръст E3G и бивш съветник в кабинета на италианския министър-председател.

Според него далеч не е сигурно, че ще енергийните министри могат да постигнат консенсус за съвместно окончателно комюнике. Противоречивата геополитика на природния газ и изменението на климата са в основата на този застой.

Следвайки установения модел, откакто президентът на САЩ Доналд Тръмп встъпи в длъжност, срещите на Г-20 и Г-7 станаха изключително спорно пространство, водено от позицията на САЩ за борба с климата и изкопаемите горива.

Въпреки че САЩ са изолирани в противопоставянето си на парижкото споразумение за климата, други страни, добиващи изкопаеми горива, са щастливи да видят напредък в забавянето на декарбонизацията. Това наскоро бе потвърдено от Русия, която публично обяви декарбонизацията за основна заплаха за националната сигурност. Това е разбираемо: без приходите от износа на петрол и газ, контролът на Путин над Русия и влиянието му по света не биха могли да се запазят. 

Потенциалната нестабилност и каскадните ефекти, които ще последват срива на властта на Путин, предизвикват тревога у мнозина, особено в Европа. Ето защо европейските лидери искат да дадат увереност на Русия, че Европа ще се нуждае от газ за десетилетия напред. Постоянната подкрепа на германския канцлер Ангела Меркел относно газопровода „Северен поток 2“ може би е най-добрият пример.

Този вид „геополитически договор“ се възприема от европейците, по-специално Германия и Италия, като начин за управление на отношенията с Русия и поддържане на стабилност. На практика Европа е готова да продължи да предоставя на Путин най-големия си финансов и политически лост, дори ако го използва, за да блокира демократичния напредък в Русия, да се намесва в националните дела на други страни и да води до все по-голяма фрагментация и напрежение на международната сцена.

Когато министрите на енергетиката на Г-20 се срещнат в Япония, те ще се преструват, че геополитиката няма да бъде фактор в разговорите им. Вместо това те ще се застъпят за своите предишни виждания, че газът е гориво на прехода и е необходим за енергийната трансформация.

Това ще задоволи петролните и газовите компании и ще поднови доверието на световните инвеститори в нови проучвания и производство на природен газ, както и в инфраструктурата за втечнен природен газ.

Това не е добра новина за климата. Днес природният газ е най-бързо развиващото се в света изкопаемо гориво и има значителен принос за изменението на климата, което е причина за около 20% от емисиите на въглероден диоксид, отделян от страните от Г-20. В държавите, които са по-малко зависими от въглища, като Великобритания и Италия, газът вече е с най-голям принос за въглеродните емисии в секторите на електроенергията и топлоенергията.

Основният сценарий на Международната агенция за енергия (МАЕ), който е един от основните инструменти за информиране при избора на инвестиции и политика, очаква до 2040 г. потреблението на газ да се увеличи с 45%. Това, което често се пропуска при съобщаването на този сценарий, е, че този път ще доведе до ускоряване на глобално затопляне и въздействията върху изменението на климата ще станат неуправляеми. Ето защо МАЕ е под нарастващ натиск да преосмисли своя подход към проектирането и съобщаването на своите енергийни сценарии.

За разлика от това, за да се постигне по-безопасната цел от Парижката спогодба от 1,5 градуса по Целзий без надвишаване, всички сектори на икономиките на Г-20 трябва да достигнат нулеви емисии около 2050 г. За природния газ това означава, че потреблението му трябва да намалее със 74% до 2050 г. 

Свръхинвестирането в нова газова инфраструктура рискува да създаде блокирани активи или да заключи света в силно зависима от газ енергийна система, чиито емисии биха надвишили критичната цел от 1,5 градуса. Избягването на превишаване е важно, защото намалява риска от нарушаване на необратимите екологични ефекти. Например, надвишаването на 1,5 градуса може да предизвика съществен ръст на морското равнище в продължение на стотици години поради нестабилността в Антарктика и Арктика; кораловите рифове и други морски и крайбрежни екосистеми могат да изчезнат. Също така, връщането към по-ниски нива на затопляне след превишаване е изключително трудно и в резултат на това никога няма да се върнем към по-безопасни нива.

Реалността е, че европейската икономика се променя бързо и вече намалява зависимостта си към изкопаемите горива чрез енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници, които намаляват търсенето на газ много по-бързо от очакваното. Технологиите вече са по-ефективни при балансиране на мрежата и предоставяне на услуги за гъвкавост. Разходите за съхранение на батериите намаляват бързо и скоро ще бъдат по-конкурентни от решенията, базирани на газ.

Газът е достигнал края на безопасния. Различните региони са изправени пред различен избор на газ, но общите цели трябва да бъдат избягване на прекомерно инвестиране в нова газова инфраструктура, да се даде приоритет на алтернативи с нулеви емисии и да се изгради общество без въглерод за всички, включително за тези, които все още нямат достъп до енергия.

Г-20 няма да могат да постигнат значителен напредък при сегашните политически обстоятелства, но европейските лидери трябва да помислят внимателно какво обещават и към кой лагер се насочват. Те могат и трябва да докажат, че е възможно преход от газ към чисти алтернативи и да подкрепят другите държави, заключва Бергамасчи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 6 rate down comment 10
Императорът
преди 4 години
Айде сега пък: демек щом Русия не изнася за Азия газ, все едно изобщо не изнася - може като цяло да е най-големия износител, ама това няма значение !!! Фонов, не се опитвай да се измъкнеш като змиор. Износът за Европа е по-важен, защото китайците още не са до такава степен обсебени от болната екологическа мания и не се притесняват да бичат въглища. И в статията, която уж коментирахме, преди да пренасочите отново разговорът към болните ви русофобски копнежи, става дума за Европа, не за Китай. Бизнесът с природния газ се развива страшно бързо, ситуацията се променя - само миналата година ВР договори 8-10 нови концесии... Прав си само, че сега газовата битка ще е за Китай, за Япония и в последствие Индия. Японците си вързаха гащите - договори хем с Газпром, хем с Мидичката за втечнен газ. Това второто е супер важно, защото Мидичката ще им доставя от находищата в западна Канада - единствените големи находища, от които САЩ можеха да компенсират собственото си потребление, ако наистина тръгнат да изнасят своя газ за Европа... е, вече и тях ги изтърваха - в газовата война всичката пара на САЩ отива само в свирката, британските компании ги биха навсякъде, включително на тяхна територия - те на Газпром се зъбят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 2
fon
преди 4 години
Силата на Сибир струва официално $55 милиардаhttps://ig.ft.com/gazprom-pipeline-power-of-siberia/но сигурно ще се оскъпи 2 пъти. А Императора си чете най-долнопробните руски източници, та затова ти дава такива смехотворни цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 13 rate down comment 3
fon
преди 4 години
Някой ще ми направи ли услуга да види на стр.41 колко е износа на Русия по тръби до Китай и целия Asia Pacific? Защото аз виждам НУЛА. Не виждам никакъв пробив на Русия в Азия и виждам 4 пъти по-малък общ износ от този на Австралия.Ако бях русофилистик можеше да ми се привижда някакво особено влияние на Русия на пазара на газ в Азия както на Императора. Но не съм и затова винаги съм твърдял, че СЗО трябва да обяви официално русофилията за сериозно неизлечимо психическо заболяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 11
Императорът
преди 4 години
Айде бе - образовай ме - обясни как Мощта на Сибир струва 60 МБ. Дори в УИКИПЕДИЯ пише колко струва, за бога !!! 1.1 ГБ...ама в рубли !!! Аз се подигравам на Фонов, ама той пред тебе е свръхнормален даже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 12
Императорът
преди 4 години
Абе: МИСЛИ с тая тимберица, бе !!!Като си отворил докладът на ВР, поне проучи и други неща:1. Каква част от добивът и дистрибуцията на газ в самите САЩ се държи от неамерикански компании? Включително ВР, особено след като купиха за 10.5 МБ концесиите в западната част на Пермският басейн И на ВНР. Проучи кой купи BGgroup - дистрибутор на LNG в самите САЩ, докато американците си бъркаха в носа !!!2. Какви са по обем входящите и изходящи газови потоци на САЩ?3. Освен производството на САЩ, какво е потреблението им - все пак това е най-голямата икономика на света? 4. Какви са обемите на ниво компании по света?5. Как в Китай (ясно защо) целият добив на газ е в ръцете на китайската държавна слузесто-газова компания - и - интересно как - по добив на газ, тя е една на четвърто място на света, нещо което хич не кореспондира с твърденията ти, че китайците имали най-големите находища? Намерил един доклад, чете го като дявол евангелие и вече се мисли за капацитет, че даже се опитва да ме пързулка - мен: Императорът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 15 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 4 години
Аз няма да те образовам. Виждам има доброволци заели се с този сизифовски труд. Само ще те запитам, у нас като крадат от магистралите, да не би да носят асфалта у дома си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 11
Императорът
преди 4 години
Аз се старая да съм подготвен, Зелков - защото за разлика от повечето писали под тая тема, да не кажа всички - зад моите знания стоят ПАРИТЕ МИ. Да, прав си за въглищата и дано съумеят да ги извадят от електрическото производство - затова е тая световна битка за природния газ. Докладът, намерен от Фонов е ного важен (преди време си го бях свалил, но ми се загуби някъде - но понякога цитирам по памет основни неща от него), само че за самият Фонов файдата е нула, защото той го разглежда изкривен през болното си съзнание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 11
Императорът
преди 4 години
" ама ако имаше малко повече акъл щеше да погледнеш, че износа на Русия по тръби е НУЛА"Моля? Я пак? Прав съм, когато казвам нееднократно, че Световната здравна организация трябва да обяви русофобството за тежко психическо заболяване. Фонов, ти си болен - казвам го с цялото си състрадание. Тежко увреден си, психиката ти е изкривена и трябва да се лекуваш с много силни лекарства. Намерил си ценен доклад (който сам аз съм проучвал), но ползата ти е никаква - щом изопачаваш написаното в него така, че то губи всякаква връзка с действителността, само за да отговаря на болната ти мания. Никога няма да разбереш, че Китай е колосална икономика и има огромна нужда от газ, че собствените им залежи са крайно недостатъчни, че за австралийският газ си имат конкурент - Япония, че туркменистанските находища са "огромни" само в главата ти - в сравнение с газпромовите са незначителни. Силата на Сибир го искаха китайците, готов е проектът и за Силата на Сибир 2, говори се (засега само теоретически) и за Силата на Сибир 3 !!! Но аз няма смисъл да се занимавам с тебе, намери си психиатър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 13
Императорът
преди 4 години
Я дай тая информация !!! Какви 60 МБ, ти увреден ли си, бе - Северен поток 2, дето се движи по дъното на морето е 12 МБ !!! Мощта на Сибир струва 15-17 МБ. Сега пък и се крадял руският газ. Как - мужиците забиват свредел в тръбата и точат ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
импа е подготвен :))) , допреди 3-4 месеца пишеше по няколко реда коментари за климата сега виж по колко съставя , проявява заинтереованост и информираност по темата не можеш да му я отречеш :))) ... а тенденциите от доклада на ВР са очевидни ... и Shell и Equinor(statoil) имат подобни но не толкова подробни , или аз не съм попадал на такива ...а за въглищата има много голям проблем по принцип . те се ползват много в металургията , дават термична интензивност непостижима практически по друг начин ... засега ... ползват се в циментопроизводството по незамени засега начин също ... та затова е мега-супер важно да бъдат извадени от електропроизводството и доколкото може от топлопроизводството ...а в азия и африка все още има да си строят основна инфраструктура и си им трябва и цимент и желязо , затова в развития свят е редно да се избърза с премахването на въглищните централи ... мдааа сложен казус :))) глобален ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още