IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природният газ: Част от проблема или неговото решение?

Днес природният газ е най-бързо развиващото се в света изкопаемо гориво и има значителен принос за изменението на климата, смята италиански експерт

19:01 | 14.06.19 г. 50
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Когато енергийните министри на страните от Г-20 се срещнат в Япония, те ще се придържат към старата мантра, че газът е преходно гориво и е необходим за трансформацията на енергийния сектор от изкопаеми горива към чисти енергийни източници, пише Euractiv.

Това обаче не е добра новина за климата, смята Лика Бергамасчи, анализатори от мозъчния тръст E3G и бивш съветник в кабинета на италианския министър-председател.

Според него далеч не е сигурно, че ще енергийните министри могат да постигнат консенсус за съвместно окончателно комюнике. Противоречивата геополитика на природния газ и изменението на климата са в основата на този застой.

Следвайки установения модел, откакто президентът на САЩ Доналд Тръмп встъпи в длъжност, срещите на Г-20 и Г-7 станаха изключително спорно пространство, водено от позицията на САЩ за борба с климата и изкопаемите горива.

Въпреки че САЩ са изолирани в противопоставянето си на парижкото споразумение за климата, други страни, добиващи изкопаеми горива, са щастливи да видят напредък в забавянето на декарбонизацията. Това наскоро бе потвърдено от Русия, която публично обяви декарбонизацията за основна заплаха за националната сигурност. Това е разбираемо: без приходите от износа на петрол и газ, контролът на Путин над Русия и влиянието му по света не биха могли да се запазят. 

Потенциалната нестабилност и каскадните ефекти, които ще последват срива на властта на Путин, предизвикват тревога у мнозина, особено в Европа. Ето защо европейските лидери искат да дадат увереност на Русия, че Европа ще се нуждае от газ за десетилетия напред. Постоянната подкрепа на германския канцлер Ангела Меркел относно газопровода „Северен поток 2“ може би е най-добрият пример.

Този вид „геополитически договор“ се възприема от европейците, по-специално Германия и Италия, като начин за управление на отношенията с Русия и поддържане на стабилност. На практика Европа е готова да продължи да предоставя на Путин най-големия си финансов и политически лост, дори ако го използва, за да блокира демократичния напредък в Русия, да се намесва в националните дела на други страни и да води до все по-голяма фрагментация и напрежение на международната сцена.

Когато министрите на енергетиката на Г-20 се срещнат в Япония, те ще се преструват, че геополитиката няма да бъде фактор в разговорите им. Вместо това те ще се застъпят за своите предишни виждания, че газът е гориво на прехода и е необходим за енергийната трансформация.

Това ще задоволи петролните и газовите компании и ще поднови доверието на световните инвеститори в нови проучвания и производство на природен газ, както и в инфраструктурата за втечнен природен газ.

Това не е добра новина за климата. Днес природният газ е най-бързо развиващото се в света изкопаемо гориво и има значителен принос за изменението на климата, което е причина за около 20% от емисиите на въглероден диоксид, отделян от страните от Г-20. В държавите, които са по-малко зависими от въглища, като Великобритания и Италия, газът вече е с най-голям принос за въглеродните емисии в секторите на електроенергията и топлоенергията.

Основният сценарий на Международната агенция за енергия (МАЕ), който е един от основните инструменти за информиране при избора на инвестиции и политика, очаква до 2040 г. потреблението на газ да се увеличи с 45%. Това, което често се пропуска при съобщаването на този сценарий, е, че този път ще доведе до ускоряване на глобално затопляне и въздействията върху изменението на климата ще станат неуправляеми. Ето защо МАЕ е под нарастващ натиск да преосмисли своя подход към проектирането и съобщаването на своите енергийни сценарии.

За разлика от това, за да се постигне по-безопасната цел от Парижката спогодба от 1,5 градуса по Целзий без надвишаване, всички сектори на икономиките на Г-20 трябва да достигнат нулеви емисии около 2050 г. За природния газ това означава, че потреблението му трябва да намалее със 74% до 2050 г. 

Свръхинвестирането в нова газова инфраструктура рискува да създаде блокирани активи или да заключи света в силно зависима от газ енергийна система, чиито емисии биха надвишили критичната цел от 1,5 градуса. Избягването на превишаване е важно, защото намалява риска от нарушаване на необратимите екологични ефекти. Например, надвишаването на 1,5 градуса може да предизвика съществен ръст на морското равнище в продължение на стотици години поради нестабилността в Антарктика и Арктика; кораловите рифове и други морски и крайбрежни екосистеми могат да изчезнат. Също така, връщането към по-ниски нива на затопляне след превишаване е изключително трудно и в резултат на това никога няма да се върнем към по-безопасни нива.

Реалността е, че европейската икономика се променя бързо и вече намалява зависимостта си към изкопаемите горива чрез енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници, които намаляват търсенето на газ много по-бързо от очакваното. Технологиите вече са по-ефективни при балансиране на мрежата и предоставяне на услуги за гъвкавост. Разходите за съхранение на батериите намаляват бързо и скоро ще бъдат по-конкурентни от решенията, базирани на газ.

Газът е достигнал края на безопасния. Различните региони са изправени пред различен избор на газ, но общите цели трябва да бъдат избягване на прекомерно инвестиране в нова газова инфраструктура, да се даде приоритет на алтернативи с нулеви емисии и да се изгради общество без въглерод за всички, включително за тези, които все още нямат достъп до енергия.

Г-20 няма да могат да постигнат значителен напредък при сегашните политически обстоятелства, но европейските лидери трябва да помислят внимателно какво обещават и към кой лагер се насочват. Те могат и трябва да докажат, че е възможно преход от газ към чисти алтернативи и да подкрепят другите държави, заключва Бергамасчи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 13 rate down comment 7
fon
преди 4 години
Той е много интересен, Това е най-ценния доклад в света, който BP прави от 70 години. Даже и предговора е много интересен. И всяко число. Ама виждаш ли какво е гледал нашия русофил - че Газпром бил по-голям примерно от 50 американски шистови фирми. И какво от това? сигурно фактът, че Газпром е под крилото на Путин също е най-големия плюс за него. За 2018-та САЩ са произвели 21.5% от световния газ, а Русия 17.3%. КОй би повярвал на това преди 20 години?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 3
orchis
преди 4 години
Фон, много интересен документ си дал. Поздравления за което.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 13
fon
преди 4 години
Китай изобщо не се интересува от Силата на сибир и подобни шантави работи в главата на Путин. За втечнен газ си има Австралия, Малайзия, Индонезия ... За газ по тръби си има държава съсед с огромни залежи - Туркменистан. Има си и собствено производство и най-големите запаси на шистов газ в света. Путин ще им продава чак от Северния полюс на загуба за да може да си направи някоя снимка там със Силата на Сибир - за да могат да го видят някои като нашите русофилски загубеняци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 10
fon
преди 4 години
И да там пише LNG, ама ако имаше малко повече акъл щеше да погледнеш, че износа на Русия по тръби е НУЛА. Или трябва да ти обяснявам, че 24 + 0 = 24? Надявах се, че си завършил основно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 4 години
Наскоро julian12 бе пуснал линк, от който разбрах че Силата на Сибир струва 60 млр долара. За 2158 километра се пада 27 803 522$ на километър. Аналитиците на Сбербанк бяха изчислили, че газопровода ще се изплати за 50 години, а експлоатацията на такива съоръжения е примерно 40 години. Та така, една газ е толкова по-евтина, колкото по-малко се краде от нея. Императоре бъди уверен, че от руската ного се краде, ама наистина ного. Единственият шанс е дружките на путин да се оядат. Да се надяваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 9
fon
преди 4 години
Нали говорим за Азия бе? Или ти за два поста и хващаш деменция? Тази тъпня ти ли я написа?"Австралия е точно от другата страна на планетата и не е фактор, освен регионален - изнася за Китай - ама и там Газпром навлиза"Май Русия нищо не изнася за Азия, като и спре ЕС пазара в ЕС и какво става? Ами ще се разцепи на парчета. И погледни в документа по производство на газ как само за 10 години САЩ смачка великата ти Русия. НО още по-лошо ще стане като й отрежат и пазарите. Колхозниците ще трябва да свикнат да ядат корени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 12
Императорът
преди 4 години
Фонов, ти грамотен ли си? - Там е написано - LNG !!! намерил си кой да пързаляш: ха-ха-ха-ха-ха-ха !!! Защо не потърсиш данните за общите обеми? Защото там нещата са категорически - Газпром има по-голямо производство от следващите 4 най-големи газови компании на света - ВЗЕТИ ЗАЕДНО !!! Как да вярвам на всички други бръщолевеници, дето пишеш тука? Айде вземи почети за световният добив, търговия и потребление на газчица поне седмица - ама сериозно - по няколко часа на ден - и после пак се върни туканка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 3
fon
преди 4 години
Значи в номер 8 говоря само за износ към Азия на Русия и Австралия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 9
fon
преди 4 години
Въглищата според документа който ти дадох дават 38% от тока, 4 пъти повече от АЕЦ и са големия проблем. НО пак в документа виждаш нарастък 14.5% само за слънце и вятър или 1.5%. 38%/1,5% = 25 години, като очакваме ускорение на развитието на ВЕИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 9
fon
преди 4 години
Пак ти казвам. Плещиш измислици и глупости. Запознай се с документа на BP по-долу вместо да те поправям на всяка дума. За 2018-та Русия е изнесла 24.9 милиарда м3, а Австралия 91.6 - вижда се на стр.40. По тръби - нищо. Какво общо има тази действителност с думите ти? Русия изнася основно за Европа и Турция - на стр.41 виждаш точно къде. И не се грижи за Аржентинския газ - ще има пазар и ще притисне много руския, независимо дали точно в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още