IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 15 юни

09:02 | 15.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Pixabay

 

Цените на горивата ще се записват на касовите бележки от 1 октомври

В. 24 часа

Ново удължаване на срока за подмяна на системи за управление на касовите апарати в бензиностанциите предлага финансовият министър Владислав Горанов. Поредната промяна на крайните дати за въвеждането им са записани в наредбата, обявена за обществено обсъждане на сайта на ведомството.

Новият срок идва след проведена преди дни среща във финансовото министерство, на която бизнесът е изразил сериозни притеснения от оставащото време до края на юни.

Министър Горанов предлага те да приведат дейността си в съответствие с изискванията на наредбата до 30 септември 2019 г. В проекта е предвидено дотогава да се прилага досегашният ред за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти.

Фолксваген отива в Измир?

В. 24 часа

Фолксваген ще строи нов завод и търси най-подходящото място за огромната инвестиция. В битката за нея останаха само две страни: България и Турция. А турците изглежда са сигурни в успеха си. "Инвестиционните намерения на германските компании вече не се влияят така силно от политиката", уверява шефът на Отдела за чуждестранни инвестиции към турската президентска служба Арда Ермут. Пред германския "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) той споделя още, че благодарение на настъпилото разведряване в отношенията между Германия и Турция нарастват шансовете Фолксваген да избере именно Турция за новия си завод, предава "Дойче веле".

„Спящите” акции влизат в общ фонд

В. Труд

“Спящите” акции от масовата приватизация, чиито собственици не са се поинтересували от тях, да бъдат прехвърлени в специално създаден инвестиционен фонд. И вместо акции от приватизираните дружества хората да имат дял от този фонд. Това е част от концепция, изготвена ведомството на министъра на финансите Владислав Горанов, става ясно от негов отговор на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков.

Акциите от масовата приватизация са за около 2 млрд. лв. Преди “спящите” акции да бъдат прехвърлени във фонда ще се даде една година, в която собствениците им може да ги прехвърлят от Централния депозитар, в инвестиционен посредник. Но за да стоят по сметка в посредника се плащат такси. Сред като получат дял от инвестиционния фонд хората ще имат 5 години, в които може да поискат фондът за изкупи дяловете им, или пък да заявят, че искат да притежават дялове в него. Ако за тези пет години дяловете не бъдат потърсени, те ще преминат в ръцете на държавата.

Бизнесът търси 327 000 работници

В. Труд

Работодателите ще имат нужда от близо 327 хил. работници и специалисти през следващите 12 месеца, като от тях малко над 179 хил. са кадри с квалификация. Това показват резултатите от проучване на потребностите от работна сила, направено от Агенцията по заетостта.

Най-търсени са работниците в хранително-вкусовата промишленост, машинните оператори, строителите, шивачите, охранителите, работниците по дървообработване, монтажниците в строителството, готвачите и др.

Българският бизнес се нуждае и от други 70164 специалисти с правоспособност или висше образование, като петте най-търсени са учители, шофьори, медицински сестри, лекари и машинни инженери.

Свалят цените с нова формула

В. Стандарт

Формула за по-ниски цени на хляба, лекарствата и книгите ще предложи ДПС след дискусии с гилдиите, партиите и финансовия министър Владислав Горанов. Само за седмица депутатите на Движението отбелязаха три точки. По инициатива на Делян Пеевски те първо отвориха дебата, за който от години настояват браншовите организации, после проведоха срещи с фармацевти и хлебари, за да чуят мнението им. А идеята на ДПС за безплатни детски градини се одобри още с лансирането й.

Движението започна голямата дискусия изключително професионално. Партията умишлено повдигна темата след изборите, за да не се измества акцентът, обясни председателят Мустафа Карадайъ и подчерта, че евентуални законопроекти ще се внасят чак, след като бъдат претеглени всички плюсове и минуси от промяна на ДДС-ставките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още