IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Замразяването на законопроекта за екстрадиция не убеди протестиращите в Хонконг

Десетки хиляди демонстранти излязоха отново по улиците на града

10:44 | 16.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Десетки хиляди демонстранти излязоха в центъра на Хонконг, след като организаторите на протестите останаха непримирими, дори след като лидерът на града спря разглеждането на плана за екстрадиция в Китай, който предизвика едни от най-големите протести в града от десетилетия, пише Bloomberg.

Протестите преминаха по същия път, както демонстрациите от миналата седмица, когато стотици хиляди хора напълниха улиците на града за часове. Те искат лидерът Кари Лам да подаде оставка и ще продължат да протестират, докато законът не бъде оттеглен.

Мирно протестиращите граждани, облечени предимно в черно, напълниха Виктория парк около 14:30 ч. местно време, след като бяха призовани от организаторите. Голяма част от хората носеха чадъри, които при предишните протести бяха ползвани за защита от сълзотворния газ, с които ги атакува полицията при последните протести.

Гражданите достигнаха и до щаба на полицията в Адмиралтейството, който по-рано тази седмица беше терен за сблъсък между демонстрантите и органите на реда.

“Нашите искания са ясни и твърди”, коментира пред събралите се Джими Шам, един от основните лидери на протестиращите. Сред призивите му е спирането на законопроекта, оттегляне на определението на протестиращите като бунтовници и оставката на Лам.

Само отлагане

Опозиционният политик Клаудия Мо, която е против екстрадицията и присъства на новия протест, нарече отменянето на законопроекта “само отлагане”.

“Планът просто е отложен. Не става въпрос за какво, а кога. Затова излизам на протест”, коментира тя.

Лам нарече протестиращите бунтовници, след като демонстрациите в средата на седмицата прераснаха в сблъсъци с властите, а над 80 души бяха ранени. Полицията използва сълзотворен газ, гумени куршуми и палки, за да се опита да спре протестиращите, които се опитваха да влязат в една от сградите на властта. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis12
преди 4 години
още веднъж един Тянанмън неколко убити "демократи" на площада и поредната цветна революция на Сашеви па нема успее....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още