IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на Хонконг се извини на протестиращите

Гражданите продължават да настояват за оставката ѝ

16:50 | 16.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лидерът на Хонконг Кари Лам се извини на протестиращите, докато демонстрациите в града продължават и след замразяването на законопроекта за екстрадицията в Китай, пише Bloomberg.

Лам се извини на обществеността в изявление, в което подчерта, че правителството е спряло работа по законопроекта. По думите ѝ тя е напълно съгласна, че случващото се изразява духа на Хонконг, който винаги се е показвал като цивилизовано, свободно, отворено и плуралистично общество.

“Правителството оценява тези основни ценности на Хонконг”, обясни тя.

“С оглед на силното разминаване на вижданията на общността, правителството спря работата на Генералния законодателен съвет по преразглеждането на Наредбата за правонарушителите. Надяваме се, че това ще позволи на общността да възстанови спокойствието си и да се избегне всяка вреда. Правителството повтори, че няма план да рестартира процеса”, коментира още Лам.

Тя допълни: “Много представители на обществото са разочаровани и натъжени. Извинявам се на обществото”

Междувременно протестиращите, облечени в черно, достигнаха стотици хиляди. Те окупираха централната част на Хононг в рамките на едни от най-големите демонстрации в града от десетилетия.

Организаторите твърдят, че днешният протест може би е по-голям от тези, провели се през миналата седмица, когато се твърди, че броят на присъстващите е надминал 1 млн. души.

В 19:30 ч. местно време, или пет часа след старта на протеста днес, хората не спират да прииждат във Виктория Парк за шествието.

Гражданите настояват за оставката на Кари Лам и обещават да продължат демонстрациите си, докато законопроектът не бъде напълно оттеглен.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още