Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

България е на 18-то място в света по ръст на цените на жилищата

Страната ни се изкачва с две места в индекса на консултантската компания Knight Frank през първото тримесечие

   1| 2| 3| 4    
0
 
6
 
35
mirodes до: PlamenIvIvanov
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Преди всичко става въпрос за жилища.А жилището е място,където живеят хора.И там вече нещата стават интересни дори за София.Според данните на НСИ за последните 10 години населението на София е нараснало с 80 хиляди души.А новоизградените жилища също с 80 хиляди.Само дето средно в жилище не живее един човек,а трима.Така че има поне три пъти повече новопостроени жилища,отколкото потенциални техни обитатели.Като забележителното е,че само за последните 2 години нарастването на населението е с по 2500 човека годишно,а за 2017 и 2018г има издадени разрешения за строеж на нови 23 хиляди жилища.
Освен това според доклад на Световната банка 24 процента от жилищата в София са необитаеми.А на пазара се очаква да излязат още поне 20 хиляди жилища.
И наистина цените държат това ниво единствено заради факта,че жилището е най-ценният актив за българина.Като конят за монголите.Заради това и като спестят някой лев българите купуват жилище,а като наследят не продават.Въпросът ,че когато жилището не се ползва като място за живеене,то е ненужно и става инвестиция.А всяка инвестиция рано или късно трябва да носи доходност.Така че както почнат да падат цените и доста хора ще започнат да продават.
А тия големите инвеститори в жилищни сгради много добре знаят демографската ситуация в България.София не е нито Берлин,нито Лондон.
4
 
5
 
34
nkavrakov1982 до: PlamenIvIvanov
преди 1 месец
Пазара ще се свлече от външни фактори. Един тон приказки изприказва и нищо накрая Ха ха. Пазара на недвижими имоти в България никога не е бил нормален и балансиран, надуват го винаги до откат колкото могат. Средно положение никога н е е имало, няма и да има. Стигаме до вдин леден душ, в следствие на външни икономически фактори, така беше и преди 10 години, 2008 ма, така ще бъде и сега. Това си пропуснал, НО то е основното!!!

И я обясни на хората защо няма чуждестранни инвестиционни фондове за имоти в България? Ти в живота си разговарял ли си с чуждестранен инвеститор в имоти, представител на такъв фонд? Знаеш ли какво им е мнението за България и защо не инвестират? Само предполагаш както виждам. Дотам ти е опита и капацитета. Инвестират в Гърция, Румъния, цяла ЦИЕ НО не и в България, няма и да го направят, защото КОРУПЦИЯ е нашата запазена марка и тя тегне като преса, тонове тежка, над България. Затова и фондовете н еискат и да чуят за България. Така че когато се правиш на велик познавач, поне бъди подготвен ОТ, ДО. Това дето го изприказва си го знаем от тоновете платени статии и без теб.
4
 
4
 
33
nkavrakov1982 до: PlamenIvIvanov
преди 1 месец
Пазара ще се свлече от външни фактори. Един тон приказки изприказва и нищо накрая Ха ха. Пазара на недвижими имоти в България никога не е бил нормален и балансиран, надуват го винаги до откат колкото могат. Средно положение никога н е е имало, няма и да има. Стигаме до вдин леден душ, в следствие на външни икономически фактори, така беше и преди 10 години, 2008 ма, така ще бъде и сега. Това си пропуснал, НО то е основното!!!
4
 
11
 
32
PlamenIvIvanov до: Sans importance
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Темата наистина е дълга за коментар в статия. Ето няколко от основните неща, които съвсем основателно доведоха до цените, такива каквито са в момента и няма реална причина да мислим, че в краткосрочен и средносрочен план ще се променят. Правя уговорката, че по всяка една от тези точки по-долу може да се коментира напълно отделно, но нямаме време за това в момента. Всеки сам може да ги използва като база за собствени разсъждения:
1. Съотношението средна заплата към средна цена на кв.м. Колкото и странно да звучи на повечето хора - жилищата в София са много, много по-достъпни от всяко едно място в Европа (не само западна). И смятам, че въпреки голямото увеличение на цените последните години, то доходите на масовия купувач (натъртвам на купувач, а не на жител) се увеличиха с по-високи темпове. И това е следв. точка.
2. Доходите в София се вдигнаха - ама реално се вдигнаха. Заплата от 2К
чисто си е напълно нормално явление в страшно много сектори за позиции изискващи само няколко години опит. Ако до преди няколко години основно ИТ секторът даваше "няколкохилядни" заплати то в момента в София това е стартова цифра за разговор в HR, финанси, счетоводство, маркетинг и тн и тн. Достатъчно много двойки с доход от 5К чисто влизат в ипотечен заем с вноска 1-1.5К, което е макс. 30% от разполагаемият им доход т.е. напълно разумен подход.
3. В България (а и не само) строителният сектор е бил и в момента е място, на което се перат много пари. Това пране се осъществява и на етап стоителство, и на етап продажба. Методите за това са доста, но никой не може да каже точно колко пари в момента се перат в този сектор и точно до какъв е ефекта върху цените. Това за съжаление не образува балон, който след спукването да изчисти пазара. Това образува изкривяване на пазара, което обаче не предвиждам да свърши. Вижте кой строи големите проекти в София. Опитайте се да проследите пътя на парите и се замислете дали и кога се очаква там да си купите на 40% по-ниска цена. Дълга тема...за съжаление.
4. Строим на кредит, пазаруваме на кредит...да, ама не точно - тук е голямата разлика с балона от 2008-ма. Много голяма част от строителите строят със собствени средства. Могат да си позволят да задържат цените такива каквито са за по-дълго време, не ги натискат банкови вноски. Много голяма част от купувачите купуват с много по-голямо собствено финансиране сравнено с 2008. Тази информация пак може да бъде проверена, стига да иска човек, а не само да лае как масово те теглят кредити за 100% от сумата. Да, пълно е с такива, но дали са дори наполовина на тези, които са теглили 2008-ма ?
5. Демография - България намалява, София ще намалява или поне няма да расте със същите темпове. Така, това честно казано е доста трудно да се предвиди, но дори да предположим, че движението към София на хора от провинцията намалее, спре, важният индикатор тук е бизнесът - какви работни места при какво заплащане ще търси бизнесът. София изостава по отношение постоянно пребиваващи чужденци, наети тук. Ако бизнесът търси кадри, то те ще бъдат привлечени. Разбирайте - ще бъдат привлечени кадри, които може да не идват в така любимият ви Студ.град. Бизнесът в София се развива и няма изгледи да спира (въпреки доста неща) - също дълга тема, но намаляването на населението само по себе си не означава намаляване на сделките с имоти до степен (пак казвам!) спукване на балон.
6. "Инвестиционна" култура - имаш ли спестен някой лев - купи си имот, ако не стигат - купи си поне гараж. Това е разбирането на масовия инвеститор в БГ и също не виждам причина да очакваме промени. А темпът на увеличаване неравенството в България си върви с пълна сила - докато баба ми на село едвам свързва, аз събирам за 3-ти апартамент - образно казано, разбира се...т.е. общото обедняване на българина не води директно до сваляне цените на имотите.
7. Празни жилища - да, има много празни жилища в София. Това е точно толкова вярно колкото и следното: В голяма степен празните жилища старо строителство са негодни за живеене, те са извън пазара. Дори при тотален ремонт на апартамента, сградата е тотал щета и няма причина да си мислим, че ще бъдат "запълнени" в някакъв момент. Празни жилища ново строителство - виж точката за прането на пари през строителния сектор:)
8. Панели - тук може да се изпише много. Ще се въздържа и ще кажа само, че бомбата, която цъка с панелните сгради при липса на проактивни действия от страна и на община ще отпуши такова търсене на жилища, че ще ви се иска да се построи нов Люлин за месеци...

Ако трябва да съм честен мога да продължа още и върху всяка подобна точка мога да дискутираме поотделно, но не това е въпросът. Идеята е, че както вече казах, има достатъчно много фактори, които определят цените такива каквито са, и няма причина да мислим, че ще има драстични промени в бъдеще. Някои от факторите може и да не ви се харесват, но са факт и трябва да се съобразяваме с този факт. Каква е себестойността на жилищата няма никакво значение, когато си купувач, точно както не бихте се отказали от новия Айфон, ако го искате и може да си го позволите, обаче себестойността му е 200 долара.

И сега моментът с прогнозата ми. В момента офертните цени замръзнаха на нива, които са по-скоро "надпазарни". Това е вече поне половин година. Корекция на цените очаквам в диапазона до 10% в следващите до 2 години. Говоря за средна цена. В момента има апартаменти, които могат да се договорят с над 20% корекция, но това не е общата тенденция. Всъщност очаквам статистиката за цените да продължи да бъда или за лек растеж или за "без промяна" поради няколко причини в начинът на смятане, но това е друга тема. Пукане на балон, 40-50% спад и прочие са пълна фантастика.
Искам да кажа нещо много важно обаче. В София до момента почти няма чужди инвестиции в недвижими имоти (ако изключим горните перачи, за които споменах). Ако такива се появят - инвестиционни фондове, частни инвеститори и тн...е тогава ще ви се иска нивата на цените, които сега виждате да се върнат, но няма да стане. Правя това уточнение защото никак не е изключено София да се превърне в апетитно място за влагане на чужди инвестиции в жилищни имоти и то не в много дълъг хоризонт (такива имаше преди да влезем в ЕС и изтеглянето им е точно една от причините за спукването на балона тогава).

Писна ми да чета за балони от тролове също толкова колкото и за постоянно растящ пазар от брокери. Пазар като всеки друг - има фази, има информация - намерете правилната информация и установете в коя фаза е.

Със здраве
0
 
2
 
31
Sans importance до: PlamenIvIvanov
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ок, разбирам. Бихте ли все пак изложил аргументите си, защото без шега ме заинтригувахте? Игнорирайте останалите, аз наистина бих искал мнението Ви.

3
 
0
 
30
PlamenIvIvanov до: lozkhris
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Е, ще се обиждаме ли сега..хубава работа, не така с лошо.
По какъв начин от "lozkhris" се предполага полът?
0
 
2
 
29
lozkhris до: PlamenIvIvanov
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Woman викай на баща си, по понятни причини. Комуницацията ми с тебе прключва, тъй като нямам намерение да ти слиzам на нивото.
0
 
0
 
28
PlamenIvIvanov до: Sans importance
преди 1 месец
Няма профилна снимка
* Поста Ви.
Прощавайте
4
 
2
 
27
PlamenIvIvanov до: Sans importance
преди 1 месец
Няма профилна снимка
1-во - питания към мен не е имало (изключвам тъпотиите за това каква ми била репутацията и прочие)
2-ро - не съм се усмихвал нервно през живота си :)
3-то - не съм отрекъл предвижването на хора към столицата.
4-то - казах, че ще направя прогноза след като тези 2-мата хубавци, дето спамят с едни и същи приказки за балон до небесата направят своята. Тъй като още никакви ги няма (Макар че спамят със същите приказки други статии вече), съответно нищо не съм направил.
Така, дотук 80% от поста ти е несъстоятелен.
Аз не спамя всяка статия с мнението си, това е първата, в която се изказвам, защото просто ми писна да чета едни и същи неоснователни приказки от едни и същи хора т.е. не съм ангажирал никого с мнението си до момента. Бих дискутирал темата с удоволствие предълго и широко, както го правя нерядко, когато срещу себе си имам събеседници, които искат да направят същото. Не мисля, че има такива в този форум - повечето са захапали темата за имотен балон, точно както брокерите са захапали вечно темата за вечнорастящ пазар. В случая просто провокирах 2-ма **** да аргументират твърденията, които спамят. Всъщност, с първия си пост просто исках да разбера защо чак толкова се пали единия на тази тема, ей така от любопитство.
2
 
8
 
26
Sans importance до: PlamenIvIvanov
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Вие какви аргументи и прогнози дадохте? Щото до тук се усмихвате нервно и отбивате питанията към Вас със „ай кажи като толко много знаеш” тип аргументи. Освен че отрекохте прииждането на малкото останали работоспособни хора от провинцията в 3те големи града и загадъчно заявихте, че имало други обективни фактори за растежа на цените. Кои са? Основните купувачи са тези хора от малкото градове, в които все още има млади, решили да стават столичани. Кой друг ще дойде да купи жилищен имот в София с тез панелки на рекламен фотос? И за какво ще дойде?