IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайният план на ЕС за твърд Grexit

Два екипа от ЕК работят над плана - по финансовите въпроси и по чисто хуманитарните теми

11:00 | 17.06.19 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Един от най-секретните планове на ЕС е бил приет през 2012 г., предишният път, когато Гърция беше на ръба на фалита. Той носи кодовото име „Присъединяване на Хърватия към Европейския съюз“, за да прикрие, че всъщност е сценарий на съдбовния ден за една страна, която се намира на юг.

Всеки намек дори за съществуването на този план би изпратил Гърция още по-дълбоко в кризата, би разтърсил финансовите пазари и доверието в самото евро.

Тогава, в началото на юни 2015 г., нов кръг от преговори изглежда беше отново в задънена улица. Едва след приключването на преговорите на 13 юли 2015 г. ЕС и Гърция се съгласиха за третата спасителна програма. Междувременно подготовката на ЕС за евентуалната катастрофа продължава, както става ясно от подробно описание в този откъс от книгата на Виктория Дендрино и Елени Варвициоти* „Последният блъф“, цитирана от Bloomberg TV Bilgaria.

Малък екип от 10 европейски икономисти и адвокати се тълпи на 15-ия етаж на Charlemagne building, икономическата централа на Европейската комисия в Брюксел, и преразглежда стария План Б в случай, че преговорите се провалят и Гърция не изпълни задълженията си. Причините за секретност остават същите, като през 2012 г. Но планът трябваше да бъде преименуван, защото Хърватия вече се присъедини към ЕС. Ето защо 157-страничният „Анализ и план за извънредни ситуации в Албания при фалит през 2015 г.“ е за всичко това, което трябва да се направи, за да се сведе до минимум икономическата и хуманитарната катастрофа, ако Гърция бъде изгонена от ЕС и еврозоната.

Втората глава, „Управление на излизането“, разглежда суровите разходи за Grexit. В този момент Гърция дължи 342 млрд. евро (387 милиарда долара в сегашни долари) на Европейския инструмент за финансова стабилност, Европейската централна банка, Европейската инвестиционна банка и други правителства и банки в еврозоната. В таблица се изчислява подробно експозицията на всяка страна от еврозоната. В случая на Италия тя възлиза на 63 млрд. евро, или 4,1% от брутния ѝ вътрешен продукт. За Германия сумата е много по-голяма. С 92,8 милиарда евро, или 3,4% от БВП, сумата е най-висока в абсолютно изражение. Словения обаче има най-голяма експозиция като дял от икономиката си - на стойност 1,7 млрд. евро тя възлиза на 6,7% от БВП.

От решаващо значение за последователността от изпадане на държавата във фалит до Grexit е пълното разчитане на гръцките банки в този момент на спешната помощ за ликвидност (ELA) - одобрена от ЕЦБ и предоставена им от централната банка на Гърция. За да получат тези парични заеми, банките трябваше да предоставят обезпечения, предимно облигации, гарантирани от гръцката държава. План Б предполага, че след като Гърция изпадне в състояние на дефолт към кредитор като ЕЦБ, би било невъзможно за управителния съвет на ЕЦБ да продължи да приема гръцките държавни облигации като адекватно обезпечение и ЕЦБ ще трябва да върне ELA, която е предоставила на банките в страната. Това бързо ще предизвика серия от събития, при които неликвидните банки почти веднага ще изпаднат в неплатежоспособност и колапс. Единственият начин да се избегне това, е да се намери ликвидност другаде.

Но бивайки част от еврозоната означава, че гръцките банки не разполагат със същите възможности като при една независима парична система. Те биха останали без ликвидност, защото тя би могла да дойде само от системата на еврозоната, която към този момент би ги изключила. Това означаваше, че страната ще остане само с една възможност, за да попречи на банките да се сринат. Гръцката централна банка ще трябва да осигури ликвидност в нова валута. По същество това значи излизане от еврозоната.

Този план не изисква незабавно отпечатване на нови пари. Практическата част може да бъде разрешена в рамките на часове, като само се изисква от централната банка да промени системите си за информационни технологии, за да може да конвертира евро в банкови сметки към новата си валута. За няколко часа централната банка може да свърши всичко това.

Договорите по гръцкото законодателство биха се преквалифицирали, а на държавните служители и пенсионерите заплатите ще трябва да бъдат изплащани в новата валута, като в него ще трябва да се плащат и данъците. Новата драхма ще се обезцени незабавно спрямо еврото. За да стане смяната на валутата реалност, „Гърция ще трябва да въведе ново законодателство", се казва в документа, „заменяйки еврото по гръцкото законодателство с новата драхма". Валутата ще стане единственото законно платежно средство и всички евро депозити ще трябва да също да бъде заменени с нея.

Последна актуализация: 13:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 6 rate down comment 1
Grosss
преди 4 години
В Гърция замаха положението,но в Италия какво ще правят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 6
ivailojelyazkov
преди 4 години
сульоооооо аре при късия да му правиш тутурутки!!!и си бий херцата както ти е казал лекаря!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 5
Sakamano
преди 4 години
Споменавал ли съм, че в понеделник с глупaци не споря?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 13
abdul
преди 4 години
Ква тояга от ***, бе ***?!В ЕС ще плащат до повръщане... след което идва новия хитлер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 16
ABBA
преди 4 години
Да бе,янките ще ти връчат тоягата!Точно когато си изтеглят всички военни бази от ЕС.А те нито се теглят, а най-аче се увеличават!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 6
Sakamano
преди 4 години
На ЕС му е толкова трудно да наложи дисциплина защото има моpков, но няма тояга. Но това скоро ще се промени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 8
Грую Груев
преди 4 години
И кво става в крайна сметка - ми ние искаме да ги санкционираме, обаче нито има как, нито има с какво, нито пък сме готови да го направим. И кво става - лапаме на маляките до дъно, отново им се дупим и им даваме каквото искат, а те обещават, че повече няма да правят така - егати смеха и пародията е ЕС... Особено смешно беше как една Словения трябваше да изтегли заем на по-висока лихва, за да го даде от криворазбрана солидарност на мялкяките, че да имат те възможност да си пият узото на спокойствие и да викат ясуууу. А и те милите положиха огромни жертви - разделиха се с 18 и 19 заплата, приватизираха един кокошарник и за пореден път обещаха, че ще се поправят. Ама друг пътЕС е непригоден в този му вид и е въпрос на време да се разпадне, което ще стане в момента, в който на немците им писне да са най-големите донори, а южните държави само да папкат евродотации и дори да не слушкат. И не, алтернативата не е мадър Раша, а реформиране на самия ЕС, което само по себе си е утопия.П.С. нека се насладим все пак на евродотациите, че без тях сме кръгла нула, доколкото и както можем. Последно десет си е последно десет :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
Mohave __
преди 4 години
Най- важното е да не се споменава . Сега като гледам как са се размълчали ..............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 7
Sakamano
преди 4 години
Би било много глупаво да няма такъв план и то не само за Гърция, но и за други рискови държави. ЕС трябва да е добре подготвен дори за слабо вероятни събития. А който не може или не иска да спазва правилата - прав му път към Сибир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още