IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Леглата в българските болници продължават да се увеличават

Като цяло броят на лекарите се увеличава, но разпределението в областите на страната е силно неравномерно, показват данни на НСИ

13:28 | 17.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

След като Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) затегна правилата за сключване на договори с нови болници, разкриването на нови лечебни заведения спря. Броят на леглата в болниците, обаче, продължава да се увеличава, въпреки че според Евростат България е сред държавите с най-много болнични легла спрямо населението в целия Европейски съюз (ЕС).

Остава и проблемът с неравномерното разпределение на медицинските специалисти на територията на страната и недостъпността до медицинска помощ и здравни грижи в някои райони на България, вижда се от актуалните данни на Националния статистически институт (НСИ) за лечебните заведения в болничната и извънболничната помощ в България.

През миналата година общият брой на лечебните заведения в България е 346, колкото е бил и през 2017 г. От тях многопрофилните болници са 185 – с 1 повече спрямо 2017 г. Специализираните болници, същевременно, намаляват с 1 до 137. Комплексните онкологични центрове, центровете за психично здраве и кожно-венерическите центрове запазват броя си.

Лечебните заведения в извънболничната помощ намаляват като цяло, показват още данните.

Като разпределение на територията на страната, обаче, концентрацията на лечебни заведения е в областите София град и Пловдив – съответно 67 и 34. Следват Бургас и Варна със съответно 20 и 16. В Стара Загора и София област са по 14, а във Враца, Велико Търново и Пазарджик – по 13.

Най-малко са болничните лечебни заведения в областите Видин – 2, както и Силистра и Разград – по 3.

Подобна е тенденцията и при лечебните заведения от извънболничната помощ.

Що се отнася до лекарите, общият им брой като цяло за страната се увеличава – от 29 539 през 2016 г. до малко над 30 хил. души през 2017 г., за когато са последните данни на НСИ.

Най-малък е броят на лекарите в Северния централен район на България – 2 664 през 2017 г. Следва Северозападният с 3 414. Най-много са лекарите в Югозападния регион – малко над 9 хил. души.

Подобна е тенденцията и при лекарите по дентална медицина, както и специалистите по здравни грижи (медицински сестри, акушерки и други).

Средно за България през 2017 г. на един лекар са се падали 234 души население при 240 души през 2016 г. предвид намаляващото население. За лекарите по дентална медицина числото е 844, като в Северозападния регион, заради недостига на специалисти, достига над 1 100 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още