IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран: Европа все още има време да спаси ядреното споразумение

Техеран се закани да наруши договорените ограничения относно количеството обогатен уран в рамките на 10 дни

23:00 | 17.06.19 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Иран заяви, че ще наруши международно договорените ограничения, като започне да обогатява своя запас на уран, като в същото време намекна, че страните от Европа все още имат време да спасят ядреното споразумение, съобщава Ройтерс.

С изявлението си властите в Техеран ескалираха допълнително напрежението с Вашингтон. 

В знак на загриженост Германия призова Иран да продължи да изпълнява всичките си ангажименти във връзка с Иранското ядрено споразумение от 2015 г.

От своя страна Великобритания заяви, че ако Техеран наруши договореностите, Лондон ще разгледа „всички възможности“.

Израел, подкрепяният от САЩ враг на Иран, предупреди световните сили, че трябва да ускорят бързо налагането на допълнителни санкции срещу Техеран, ако ислямската република надвиши нормите за обогатен уран.

Напрежението между САЩ и Иран се повиши, след като американският президент Доналд Тръмп обвини Техеран за атаките срещу два петролни танкера в Ормузкия проток през изминалата седмица.

Началник щаба на иранските въоръжение сили, генерал-майор Мохамед Бакери отрече, че Иран има някаква връзка с атаките  и посочи, че ако страна реши да блокира стратегическия петролен морски коридор, то това ще бъде обявено публично.

Говорителят на Организацията за ядрена енергия на Иран Бехруз Камалванди сподели, че страната е увеличила скоростта на обогатяване на уран и през следващите 10 дни ще прескочи ограничителната граница от 300 кг.

„Иранските резерви (на уран) се увеличават с всеки изминал ден с бърз темп“, споделя той.

През изминалия месец Техеран заяви, че ще намали ангажимента си относно ядреното споразумение, което беше договорено от световните лидери през 2015 г., в знак на протест срещу решението на САЩ едностранно да се оттеглят от договора и да възстановят своите санкции срещу Иран през 2018 г.

Иранската ядрена сделка има за цел да предотврати създаването на ядрена бомба от Иран в замяна на премахването на голяма част от международните санкции, наложени на страната.

Споразумението изисква от Иран да ограничи своя капацитет за обогатяване на уран до 300 кг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 9 rate down comment 4
Grosss
преди 4 години
Имаха и още едно непростимо прегрешение......мразеха до смърт Израел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 5
julian12
преди 4 години
Единствените прегрешения на двамата бяха, че Садам искаше да се откаже от долара, а Кадафи искаха да въведе златния стандард. В момента Иран търгува основно с Евро и за това искат да ги накажат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
Grosss
преди 4 години
Няма ядрено споразумение.....щото отдавна са нарочени от техните душмани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 14
ivailojelyazkov
преди 4 години
рубладжиьооо отиди ти ве пъзльо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
Пиши се доброволец. Ще ти платя билета за отиване.Ако пък проявиш капка разум, провери защо ИранНЕ е Ирак, Либия или Афганистан.....Ще откриеш любопитни неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 20
korn
преди 4 години
Ислямистите Садам и Кадафи и те щяха да правят ядрени бомби и да създават велики ислямски съюзи и да трепят християните.Алах Акбаровците винаги се самозабравят в един момент. И тогава белия кръстоносец вади големия мече и им разпаря задниците. Иранския мюфтия ще плаши християнския свят с ядрени бомби? Време е за превъзпитание на ислямските ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още