IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властите в Париж дават 350 хил. евро на дребните търговци около Нотр Дам

Те са изправени пред затруднения след пожара, който опустоши катедралата през април

17:18 | 17.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Френският министър на икономиката Брюно льо Мер обяви деблокирането на помощ от 350 хил. евро за дребните търговци в близост до катедралата Нотр Дам в Париж, които изпитват затруднения след пожара, съобщава френският вестник Le Figaro.

“Пряката помощ“ е предназначена за търговските обекти „в непосредствения периметър“ на Нотр Дам, подчерта льо Мер след среща в Берси с представители на търговците и местни общински съветници. „Тя е насочена към дребните  търговци“, чийто оборот е „по-нисък от един милион евро“ и „днес не биха могли да оцелеят без тази подкрепа“, допълни министърът.

Мярката, която ще обхване само „няколко търговски обекта“, се прибавя към фискалните и социални мерки, обявени от властите в Берси на предишна среща с търговците. Льо Мер обяви, че наред с това ще започне обсъждане за оцеляването на дребните търговци в идните години.

„Възстановяването ще продължи няколко години“ и ще „създаде затруднения с достъпа“. Трябва да гарантираме, че „тези търговци ще могат да работят“, категоричен е министърът.

По данни на Асоциацията на търговците от квартала на Нотр Дам около 50 търговски обекта изпитват затруднения след пожара, който опустоши катедралата на 15 април. Понякога три семейства зависят от един търговски обект за прехраната си, посочи председателят на асоциацията Патрис Льожьон.

Той изрази задоволство от деблокирането на пакета от 350 хил. евро и заяви, че това е само „първи етап“ от подкрепата за дребните търговци в района на Нотр Дам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още