IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бензиностанциите получават отсрочка за смяната на фискалния им софтуер

Търговците ще могат да работят както досега до 30 септември, ако са закупили одобрен софтуер и имат график за внедряването му по обекти

12:00 | 18.06.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бензиностанциите получават отсрочка за смяната на фискалния им софтуер. Министерството на финансите предлага нови промени в наредбата № Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти чрез фискални устройства.

Проектът е публикуван за обществено обсъждане на портала за обществени консултации.

В бензиностанциите, които имат сключен договор за внедряване на фискалния им софтуер (ЕСФП) от одобрен след 1 април 2019 г. тип и изготвен график за внедряване по обекти, представени по електронен път на Националната агенция за приходите (НАП) до 31 юли 2019 г., ще могат да продължат да работят по досегашния ред до 30 септември.

Промяната е направена след среща между представители на бензиностанциите и Министерството на финансите, посочва се в мотивите на вносителя.

Предложеното удължаване на срока има за цел, от една страна, да се предостави достатъчно време, необходимо за наблюдаване в реални условия работата на ЕСФП преди да бъдат внедрени масово в търговските обекти, а от друга, да се даде възможност за поетапното внедряване на ЕСФП, за да не се стига до прекъсване на дейността на търговските обекти“, посочва се още в мотивите.

Също така е отчетен фактът, че за целите на масовото внедряване на ЕСФП в търговските обекти е необходимо да бъде предоставен допълнителен период от време за осигуряване на безпрепятственото функциониране и инсталиране на ЕСФП“, посочват още от финансовото министерство.

Промяната на срока ще влезе в сила в деня на обнародването на наредбата в Държавен вестник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 4 години
...На фискалния СИ софтуер се казва и пише, инвесторе. НАЕМЕТЕ СИ РЕДАКТОР С МАЙЧИН ЕЗИК БЪЛГАРСКИ бе, неграмотници ! ! !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още