IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AES създаде „виртуален язовир“ с батерия за съхранение на енергия

Проектът интегрира батерии за съхранение на енергия и руслови водноелектрически централи

14:31 | 18.06.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Международната енергийна компания AES, чрез своята дъщерна компания AES Gener в Чили, създаде първия в света „виртуален язовир“ с батерия за съхранение на енергия. Проектът интегрира батерии за съхранение на енергия и руслови водноелектрически централи (на течаща вода).

Идеята е батериите да складират електрическа енергия, произведена от водноелектрически централи (ВЕЦ), без да е нужно да се строи язовир или да се използва воден резервоар.

Вместо това ще бъде създаден „виртуален язовир“, който може да доставя 10 мегавата енергия в продължение на 5 часа.

„Това е първата в света система за съхранение на енергия за руслови централи и със сигурност ще се превърне в крайъгълен камък в енергетиката, тъй като ще представлява първият енергиен, а не воден резервоар“, коментира главният изпълнителен директор на AES Gener Рикардо Фалу. 

Проектът се разработва на около 48 км югозападно от Сантяго в 178-мегаватовата руслова ВЕЦ Alfalfal.

„Изграждането на физически съществуващ язовир е много трудно. „Виртуалният язовир“ предоставя същите ползи, но със значително по-малки социални и екологични предизвикателства“, заяви Фалу.

Батериите, които се използват в проекта, са съобразени с енергийната мрежа и използват литиево-йонна технология, подобна на използваната в смартфоните и електрическите коли.

„Разгледахме различни опции за съхранение на енергия и накрая избрахме литиево-йонните батерии, тъй като тази технология се развива с бързи темпове. Литиево-йонните батерии заеха първото място в нашата обща оценка на всички фактори, включително разходи, енергийна плътност, сигурност, времето за зареждане и изпразване и целия цикъл“, каза още Фалу.

Литиево-йонните батерии позволяват на водните централи да произвеждат електричество и да го складират за по-късна употреба, но без физически съществуващата инфраструктура, нужна за помпено-акумулиращите съоръжения (т.нар. ПАВЕЦ), откъдето идва и терминът „виртуален язовир“.

Иновативната технология на батериите за съхранение на енергия би имала голям ефект и за опазването на околната среда, тъй като виртуалният язовир не оказва влияние върху природата. Освен това, за разлика от ПАВЕЦ, при която процесът може да отнеме години, батериите се инсталират за няколко месеца и могат да се задействат изключително бързо при нужда. Понастоящем над 96% от съществуващия в света капацитет за съхранение на енергия се основава на помпено-акумулиращи съоръжения.

През последните години технологиите в световен мащаб се развиват с ускорени темпове и енергийната област не прави изключение от тази тенденция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 35 rate down comment 3
d333
преди 4 години
А правиш ли разлика, че АЕЦ произвежда енергия, а този акумулатор само може да съхранява енергия, произвеждана някъде другаде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 4
zap
преди 4 години
със сигурност 100 такива централи ( колкото 1 блок от АЕЦ) ще са много под 20 млрд. лева (колкото ще е АЕЦ Белене), а занапред цената само ще спада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 2
doba
преди 4 години
Липсва цената на проекта.10МВ за 5 часа - колко пАри?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още