IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Златото може да поскъпне до 1400 долара за тройунция до август

Психологическото влияние на търговската война започва да изчезва, смята Рона О'Конъл

16:49 | 18.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

До август цената на златото може да достигне 1400 долара за тройунция (1357 в момента - бел. ред.), заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Рона О'Конъл, ръководител пазарни анализи за Европа, Близкия изток, Африка и Азия към INTL FCStone.

Според нея златото е актив-убежище, който се разглежда по-скоро като валута, отколкото като суровина. Ценният метал се купувам, търси, но и се потребява. То е важен актив за хеджиране на риска. 

„Инвеститорите се опитват да се адаптират, водени от безпокойството около търговската война между САЩ и Китай и инфлационните движения“, споделя още тя.

По нейните думи търговският конфликт може да продължи, но психологическото му влияние вероятно изчезва.

„От двудневното заседание на Федералния резерв, което започва днес и приключва в сряда, ще следим за търпение. Като цяло виждаме малко по-голяма вероятност от понижение на основните лихви. Очаква се съкращение от 25 базисни пункта след юли“, подчерта О'Конъл.

В същото време не се очаква голяма слабост при златото за дълго, дори и при спад в цената му, твърди експертът.

„Доларът и златото традиционно са най-големите активи-убежища. В момента цената се повиши толкова много, че фундаментите се изместват малко назад заради силния ръст. През последната седмица със сигурност имаме свръхпредлагане. Но 1700 долара е малко агресивна прогноза в краткосрочен план", допълни О'Конъл.

По нейно мнение криптовалутите все още не са регулирани и при тях съществува елемент на риск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още