IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев и Берлин са на диаметрално противоположни позиции за "Северен поток-2"

Западните санкции срещу Русия ще останат в сила до възстановяването на суверенитета на Украйна, заяви Ангела Меркел

17:09 | 18.06.19 г. 29
<p>
	Ангела Меркел и Володимир Зеленски на съвместната им пресконференция в Берлин.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел и Володимир Зеленски на съвместната им пресконференция в Берлин. Снимка: Ройтерс

Позициите на Украйна и Германия по въпроса за "Северен поток-2" са противоположни, но Киев е благодарен на Берлин за готовността да обсъжда тази тема. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски на съвместна пресконференция с канцлера на Германия Ангела Меркел, цитиран от ТАСС.

Нашите позиции по проекта "Северен поток-2" са диаметрално противоположни. В същото време ние сме благодарни за готовността да водим диалог с Германия по такъв труден въпрос, каза Зеленски.

Той определи запазването на транзита на руски природен газ през украинската територия като гаранция за енергийната безопасност на Украйна и Европа. Изрази увереност също, че тристранните преговори, чиято цел е да бъде подписан договор за транзит на газ, ще бъдат успешни и "никой няма да извива ръцете" на Украйна. Зеленски очаква в най-близко време групите, участващи в преговорите по газа, да седнат около масата и да постигнат споразумение по този въпрос.

Меркел отбеляза, че въпросите около "Северен поток-2" и запазването на транзита на газ през Украйна са свързани и че тя е заявила това на руския президент Владимир Путин. "Винаги съм казвала на руския президент, че за мен въпросът за транзита на газ през Украйна има много важно значение. Президентът Путин винаги ме е уверявал, че той знае това. Така че "Северен поток-2" и въпросът за транзита на газ пред Украйна са тясно свързани, отбеляза Меркел, цитирана от ТАСС.

Проектът "Северен поток-2" предвижда да бъдат изградени две линии на газопровод с обща мощност 55 милиарда кубически метра газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. 

Единствен акционер в проектната компания Nord Stream 2 е руският Газпром. Партньори на Газпром са френската Engie, австрийската OMV, англо-холандската Shell, германските Uniper и Wintershall, които ще осигурят 50 процента от финансирането. 

През май Газпром съобщи, че вече е положил 1080 километра тръби от "Северен поток-2" по дъното на Балтийско море.

Меркел коментира и западните санкции срещу Русия, като заяви, че те ще останат в сила, докато бъде възстановен суверенитетът на Украйна, предаде Ройтерс. "Тъй като няма напредък на този фронт, санкциите не може да бъдат вдигнати, а санкциите, свързани с Крим, могат да бъдат вдигнати само ако Крим бъде върнат на Украйна", каза канцлерът в отговор на въпрос. 

На общата пресконференция Меркел подчерта, че не е обсъждала със Зеленски санкциите срещу Русия, допълни ТАСС. Тя съобщи, че на 12 юли ще се състои среща в т.нар. Нормандски формат - Германия, Русия, Украйна и Франция на ниво съветници - и добави: "После ще видим как да действаме по-нататък". Зеленски изрази надежда, че в най-близко бъдеще ще има среща в Нормандския формат на високо равнище.

Президентът на Украйна се е срещнал и с председателя на Бундестага Волфганг Шойбле, пред когото е изразил идеята за размяна на пленници в Източна Украйна, съобщи президентската пресслужба в Киев. "На срещата бе обсъждан въпросът за прекратяване на войната и връщане на заложниците. Володимир Зеленски отбеляза, че размяната на хора даже и само "10 срещу 10" или "15 срещу 15" би могла да покаже желанието на другата страна да започне процес на деескалация", се казва в съобщението, цитирано от ТАСС.

По време на днешната среща със Зеленски в Берлин Меркел за момент изглеждаше нестабилна и недобре. Докато посрещаше украинския президент в канцлерството, цялото й тяло видимо трепереше, предаде Асошиейтед прес.

Това стана днес следобед, когато двамата стояха навън в жегата, пред канцлерството, докато военен оркестър изпълняваше националните химни.  Когато започна германският химн Меркел притисна ръце пред себе си и сякаш не можеше да контролира тялото си да не трепери.След химните канцлерът изглеждаше по-добре. Следващия месец Меркел става на 65 години, отбелязва Асошиейтед прес.

По-късно в отговор на журналистически въпрос защо е треперела, канцлерът отговори, че е пийнала вода и се чувства по-добре, предаде Ройтерс.

/По материали на БТА/
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 10 rate down comment 10
ABBA
преди 4 години
За някои зелената енергия с вятърни перки е Cooooool.....За мен не.Много перки > повече валежи на перките, по малко след тях.После имало промени в климата.Разбира се при мнооо перки.В близост до жилища е малък ад.Инфразвука те побърква и разболява,а ти изобщо не разбираш отде ти иде гьостерицата... (например)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 9
khao
преди 4 години
обаче като ние ти задаем въпроса за зелената енергия отговора е друг... импе, отговорно заявявам че по тъъъп човек от теб не съм срещал... а работя с доста индийци и латиноси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 14
ABBA
преди 4 години
"... хем са нагли и се зъбят на тоя, от когото очакват подаяния"Като аргументацията е, че целият цивилизован запад е с тях и ако нещо не стане на тяхната,то от Фашингтон ще има санкции... рядко срещани смешници...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 14
Императорът
преди 4 години
Не се опитвай. Всеки път им задавам същия въпрос, но не съм чул никакъв отговор. Компании с общ оборот около 1 ГБ имат ебaси мозъчните тръстове, но Сократус, Фонов, Стоянчо Петров и сие знаят повече от тях и разбират от енергетика повече от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 14
Императорът
преди 4 години
Укрите с нищо не се различават от хъxpeците - вярват, че някой нещо им е длъжен и трябва да им дава пари наготово... хем са нагли и се зъбят на тоя, от когото очакват подаяния. А тоя забравя, че е обикновен ***, но господин Вова ще му го припомни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 7
многодобре
преди 4 години
...а пък аз се чудя защо смятате хората, които ръководят всички тези големи и могъщи фирми, участващи в реализацията на този проект за ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 10
ABBA
преди 4 години
Трепери от сметката, която има да плаща демек :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 9
ABBA
преди 4 години
Да вееее, я'щ тука буквално баба Меркелица на видеото какстои до Зельенъски и трепери:https://youtu.be/7TlBA0f1FNw?t=5Може бабата да се шитна от политиката,що страчески тремор я гони... Не, че нещо, но на видеото личи,здравето вече го няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 19
Sokratus
преди 4 години
Frau Merkel прави всичко възможно да вкара Германия в рецесия. От там и целият континет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 25
Sokratus
преди 4 години
Меркел защитава проект със спорен икономически ефект. Досега никой не е казал с колко ще е по-евтин газа за Германия и колко млрд ? ще пести на година! Но срещу неговото пускане, ще им запишат сметка от над ?25млрд на година за увеличаване на военният им бюджет. И като САЩ сложи мита на германсските автомобили (и на всички европейски заради тях) сметката ще нарасне с още ?10млрд на година!Ако пък недай си боже лилиПутин спре газта за Украйна или я нападне, сметката на Frau Merkel ще и стане толкова дебела, че ще върне целият континет с десетки години назад!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още