IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ripple ще инвестира до 50 млн. долара в MoneyGram

Сделката ще нареди Ripple сред първите компании, занимаващи се с криптовалути, които инвестират в голямо американско публично дружество

19:46 | 18.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската технологична компания Ripple Inc, която стои зад едноименната криптовалута рипъл, се е договорила да инвестира до 50 млн. долара в MoneyGram International Inc, съобщава The Wall Street Journal.

Сделката ще нареди Ripple сред първите компании, занимаващи се с криптовалути, които инвестират в голямо американско публично дружество. 

Ripple се е съгласила да купи от акциите на MoneyGram на обща стойност 30 млн. долара и гаранции за закупуване на книжа при цена от 4,10 долара за акция, което е почти три пъти повече от стойността на акциите на дружеството от края на последната борсова сесия – 1,45 долара за акция.

Споразумението включва и още гаранции за допълнителни новоемитирани акции в размер на 20 млн. долара, които също ще бъдат закупени отново на цена от 4,10 долара за акция през следващите две години.

Двете компании подписаха двугодишен договор, който позволява на MoneyGram да използва криптовалутата рипъл и платформата за трансфер, наречена xRapid като бек-офис канал за управление на своите сетълмент операции.

Ripple и MoneyGram стартираха своята съвместна работа още през 2018 г., когато втората се съгласи да използва пилотната програма за тестване на криптовалутата. Днешната сделка е продължение на договореностите.

„Тази сделка представлява важен етап за цялата индустрия“, споделя Брад Гарлингхаус, главен изпълнителен директор на Ripple.

Компанията може да се похвали с над 100 банки като клиенти, сред които личат имената на UBS Group, Banco Santander и аржентинската Banco Bilbao.

От своя страна MoneyGram е втората по големина компания за парични преводи по обща номинална стойност на паричните трансфери, следвана от Western Union. През 2017 г. MoneyGram сключи сделка за продажбата си на китайския финансов гигант Ant Financial Services Group, част от Alibaba, но сделката се провали, след като не успя да получи одобрението на американските власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
SS-23
преди 4 години
Че то кой ползва моней грам, да не говоря пък рипъла?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още