IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония: Страните от Г-20 ще разискват и реформирането на СТО

Членовете на групата на най-силните икономики ще приемат каквито и било движения на валутните курсове, посочва японския зам.-финансов министър

09:45 | 19.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Японският заместник-финансов министър&nbsp;Масацугу Асакава (вляво) и гувенрьорът на Японската централна банка Харухико Курода (вдясно). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Японският заместник-финансов министър Масацугу Асакава (вляво) и гувенрьорът на Японската централна банка Харухико Курода (вдясно). Снимка: Ройтерс

Засилени дискусии относно търговията, в това число и реформирането на Световната търговска организация (СТО) вероятно ще се проведат по време на срещата на върха на страните от Г-20 през следващата седмица в Осака, сподели представител на японското финансово министерство, цитиран от Ройтерс. 

По време на срещата на финансовите министри на групата, включваща най-големите икономики в света по-рано този месец, беше издадено комюнике, в което се предупреждава, че търговското и геополитическото напрежение е „засилено“ и страните са готови да предприемат по-нататъшни действие срещу подобни рискове,.

Въпреки че финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-20 обсъдиха влиянието, което търговското напрежение може да окаже върху световната икономика, по-съществени преговори в тази насока ще бъдат направени на срещата на върха в Осака, посочи Масацугу Асакава, заместник-финансов министър на Япония.

Асакава, който надзираваше разговорите на финансовите лидери на Г-20, посочи още, че в групата има общо разбирателство и че членовете ще приемат каквито и да било движения на валутните курсове, водени от ултра разхлабени парични политики, докато мерките не са пряко насочени към манипулирането на валутите.

„Ултра разхлабената политика на Японската централна банка има за цел да надвие дефлацията, а не да манипулира валутните курсове. Това е широко известно сред икономиките на Г-20“, подчерта Асакава по време на пресконференция.

В началото на изминалата седмица гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода заяви, че регулаторът е готов да предостави допълнителни финансови стимули, ако това е необходими, но трябва да обърне внимание и на страничните ефекти върху финансовата система.

Курода подчерта, че не е необходимо в момента ЯЦБ да действа по този въпрос, тъй като икономиката на Япония е стабилна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още