IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Христов: Скандалът с къщите за гости руши репутацията на България

Проблемът трябва да бъде бързо решен, защото може да последват санкции от ЕС и спиране на средства, твърди бившият земеделски министър

11:26 | 19.06.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Проверките, които се правят, са на малък процент от изпълнените проекти, което сигурно дава възможност да се стигне до тези злоупотреби. Това е репутационно лошо за България, коментира в ефира на Нова телевизия председателят на СДС и бивш земеделски министър Румен Христов, след поредната проверка на къща за гости, която се оказа свързана със служител на ДФ „Земеделие”.

Той уточни, че когато се одобряват разходите по даден проект проверки със сигурност се правят, но не е съвсем ясно какво се случва после. Той подчерта, че заради засечените злоупотреби една добра програма, насочена към запазване на традиции, развитие на туризъм в малки населени места, се опорочава. „Очевидно е, че са виновни не само тези, които са се възползвали от средствата, а и онези, които са им позволили да се възползват. Налага се становище в обществото, че без помощта на хора от ДФ „Земеделие” това не може да се случи. Очевидно е така”, коментира Христов. 

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията също бе гост в студиото и коментира темата. Той припомни, че според оповестените данни от проверките е станало ясно, че сред нарушителите в Благоевградска област няма нито един „простосмъртен“. „То бяха общински съветници, кметове, заместник-кметове, семейства. Кметът построил на двете си деца къща за гости, а проверката показва, че всичко е наред. Всъщност, големият проблем, който е ясен на всички е, че има в тези министерства една топла връзка между консултантите. Има една конструкция в министерствата, службите не се занимават с нея, никой не ги пипа, защото това са политически защитени хора”, коментира Безлов.

По думите му има една прослойка, „която си търкаля тези проекти и очевидно същата прослойка си създава контролите, прави си оценките на проектите”.

От своя страна Румен Христов добави, че проблемът трябва да бъде бързо решен, защото може да последват санкции от ЕС и спиране на средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
melon
преди 4 години
Каква репутация?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още