IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на моловете Галерия в Бургас и Стара Загора напуска Западна Европа

Южноафриканският фонд ще се съсредоточи върху пазарите в Централна и Източна Европа

12:15 | 19.06.19 г.
<p>
	Мол Галерия Бургас. Снимка: <em>https://galleriaburgas.bg</em></p>

Мол Галерия Бургас. Снимка: https://galleriaburgas.bg

Южноафриканският фонд за инвестиции в недвижими имотни MAS Real Estate, който притежава търговските центрове „Галерия“ в Бургас и Стара Загора, е взел решение да излезе от пазарите в Западна Европа и да се съсредоточи върху тези в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), най-вече в Румъния, става ясно от съобщение, публикувано на сайта на компанията.

MAS Real Estate притежава четири имотни проекта във Великобритания, както и още шест в процес на разширение или само на етап придобиване на терена, които носят приходи от 9,5 млн. евро на година. Фондът има и 33 проекта, генериращи приходи, и два проекта в процес на разширение в Германия с приходи от наеми в размер на 20,3 млн. евро, както и един проект в Швейцария, който носи приходи от наеми от 1,16 млн. евро.

Според новата стратегия на компанията средствата от излизането от пазарите в Западна Европа ще бъдат насочени към пазари в Централна и Източна Европа. В региона MAS Real Estate притежава в партньорство с Prime Kapital освен двата търговски центъра в България и един проект в Полша и 11 в Румъния.

Освен това южноафриканският фонд е подписал меморандум за разбирателство с Prime Kapital, въз основа на който може да изкупи акциите й в съвместното дружество и платформа за управление на активи чрез опция, валидна между 30 юни 2022 г. и 30 юни 2024 г.

„Целта ми е MAS да се превърне в доминираща компания за инвестиции и строителство на имоти в ЦИЕ, съсредоточена върху осигуряването на устойчив и по-силен растеж на печалбата, която да бъде разпределена между акционерите. Смятаме, че това може да бъде постигнато чрез насочване на вниманието към пазарите в ЦИЕ с акцент върху търговските площи, но също и чрез експозиция с помощта на PKM Developments Limited към вълнуващи възможности в жилищния сектор в основните центрове на растеж в региона“, казва Вернер Бехренс, който неотдавна пое поста главен изпълнителен директор на MAS.

“В преследване на тази стратегия ще пренасочим капитал, който в момента сме инвестирали в Западна Европа, към ЦИЕ по фокусиран и дисциплиниран начин и ще засилим институционалните ни възможности да управляваме и увеличаваме инвестициите си в ЦИЕ с внимание към ръста на приходите“, допълва Бехренс, цитиран в съобщението.

За настоящата година MAS Real Estate ще разпредели 8,75 евроцента на акция и си поставя тригодишна цел да увеличи разпределената печалба на акция с 30% в годината до 30 юни 2022 г.

През второто полугодие на миналата година търговските центрове „Галерия“ в Бургас и Стара Загора са донесли приходи от 6,22 млн. евро на MAS Real Estatе. За сравнение, за същия период на предишната година размерът им е 5,172 млн. евро. Това поставя двата български мола на четвърто място по приходи сред държавите, в които е представена компанията, стана ясно от отчета й през март.

През миналата година MAS предприе разширяване на търговския център в Бургас с 15 хил. кв. м, а голямото преустройство и реконфигурация на мола в Стара Загора се очаква да приключи до юли тази година.

MAS Real Estate придоби двата мола в Бургас и Стара Загора през април 2017 г. за 62 млн. евро от полската инвестиционна компания Globe Trade Center (GTC). Трансакцията беше осъществена чрез дъщерното дружество PKM Investments. Управлението е съвместно с Prime Kapital, с която MAS оперира и в Румъния. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още