IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири коза в ръката на Тръмп в президентската надпревара в САЩ

Докато демократите кръстосват саби помежду си, Тръмп може да прави кампания - да мобилизира войските си и да събира средства

20:00 | 19.06.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Доналд Тръмп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Анкетите за президентските избори в САЩ през 2020 г. не са обещаващи за Доналд Тръмп, чиято личност всява дълбоко разделение в американското общество. Все още е възможно обаче вятърът да си смени посоката и републиканецът да не влезе в историята с един-единствен президентски мандат.
Стопанинът на Белия дом може да изиграе четири карти, за да бъде преизбран. 


Избирателната колегия
Американската система дава възможност да се печелят президентски избори с по-малко гласове от тези на съперника, защото президентът се избира от електори, избирани на свой ред от гражданите; броят им зависи от населението на съответния щат.
Резултатите от народния вот и от гласуването в избирателната колегия често съвпадат, но са известни изключения, както стана през 2016 г.
Демократката Хилари Клинтън тогава изгуби, при все че на национално равнище имаше близо 2,9 милиона гласове пред Доналд Тръмп. Нюйоркчанинът спечели вота в повечето ключови щати и бе избран за президент с гласовете на 304 електори срещу 227 за неговата съперница.
Магнатът от бизнеса с недвижими имоти успя да привлече в републиканския лагер Уисконсин, Флорида, Айова, Мичиган, Охайо и Пенсилвания. 
Може ли това да се повтори през 2020 г.? Не, сочат неотдавнашни проучвания, според които Тръмп изостава в тези шест по традиция колебаещи се щата. Нищо обаче не е предрешено - много анкети, дори правени точно преди гласуването през 2016 г., дадоха грешни прогнози.
Електоралната база му идва на помощ?
Доналд Тръмп е най-непопулярният американски президент от 40-те години на миналия век с изключение на демократа Джими Картър, показват данни, събрани от специализирания сайт "ФайвТъртиЕйт". 
Повече от две години след идването му в Белия дом от него са недоволни близо 53 на сто от анкетираните, а около 42 процента го одобряват.
В същия момент от мандата рейтингът на предшественика му Барак Обама бе 47,5 на сто.
По данни на Галъп обаче Доналд Тръмп се радва на максимална популярност сред избирателите републиканци, 87 процента, и този показател неизменно е кръжал около 90-те процента. 
Тази вярност може да натежи на везните, ако всички тези избиратели отидат да гласуват и ако Тръмп успее да убеди част от колебаещите се. 

Изборната машина
В предишния епизод видяхме как Тръмп импровизира по пътя си към най-високото място на подиума без никога преди да е заемал изборен пост. 
Този път кампанията му се опира на опитни ръководители, 40 милиона долара за разходи за електоралните битки и стратегия с акцент върху социалните мрежи.
И пехотинците му са готови да чукат от врата на врата, разпространявайки посланията на републиканците. Тръмп е подсилил още повече тази войска, готова да се сражава за него, анализирайки личните данни на стотици хиляди души, посещавали от три години насам митингите му из страната под надслов "Да направим Америка отново велика".
Без ясен съперник
Четирийсет и петият президент на САЩ не знае името на своя противник и неяснотата може да се запази дълго време - за номинацията на демократите се състезават 23 души.
Съответно Тръмп още хвърля стрелите си почти слепешката. 
Ако номинацията на демократите бъде спечелена от фаворита в анкетите Джо Байдън, Тръмп ще може винаги да заяви, че кандидатурата на бившия вицепрезидент на Барак Обама е връщане към миналото и аутсайдерът е точно той.
Ако пък насреща му се изправи сенаторката Елизабет Уорън, чиято популярност расте, той навярно ще използва друга стратегия, обвинявайки демократите, че са "социалисти". В стремеж да ужаси умерените и да обере гласовете им.
А паузата дава важно предимство на Доналд Тръмп: докато демократите кръстосват саби помежду си, той може да прави кампания - да мобилизира войските си и да събира средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
georgi_shum
преди 4 години
Опа линка..https://***.foxnews.com/official-polls
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
georgi_shum
преди 4 години
И после как да не те наричаме т.ъп като пишеш откровени лъжи и манипулации? Ето ти рейтинги на последните 4 президента, във всеки един момент от мандатите им? Айде ми кажи кафе Обама е имал одобрение от 23%? И ако можеш да осмислиш данните -от Фокс са! Най възможно най най най про Тръмп медия.Та така д.жудже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 8
Императорът
преди 4 години
Кой ви каза, че е непопулярен? 2 години преди краят на мандатът му, рейтингът на обонго бе около 23% - по нисък от рейтингът на Путин в Америка !!! Всички работещи американци са зад Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още