IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ и ДПС се договориха за отворено финансиране на партиите

По време на среща днес е договорено общините да осигуряват безплатни офиси на политическите сили

13:01 | 19.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

ГЕРБ подкрепя предложението на ДПС за отворено финансиране на партиите от физически и юридически лица след намаляването на субсидията на един лев, съобщава БНТ. Днес сутринта се проведе среща между двете партии, на която са присъствали председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и депутатът Делян Пеевски от ДПС.  

По време на разговорите е договорено още общините да осигуряват безплатни офиси на политическите сили.

„Ние предложихме американския модел на отворено финансиране на партиите с 0 лв субсидии от държавата. От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии, защото и те са съгласни, че с 1 лев субсидия няма как партиите да финансират и дейността си, и кампаниите си“, коментира Мустафа Карадай, цитиран от Националната телевизия.

Според Крум Зарков от БСП с тази координирана акция ГЕРБ и ДПС се опитват да приватизират политическия живот на страната. По думите му това е „атентат“ към някои от базисните постижения на българската демокрация и БСП е единствената партия, която стои срещу него.

От „Атака“ пък обявиха, че подкрепят искането за субсидия в размер на 1 лев. „Защо точно един лев - никой не обяснява, но имаше една шоу програма, която наложи един популистки вариант. Сега всички в парламента се състезават, кой да подкрепи първи да нямат субсидии партиите. Добре, как ще се издържат - с дарения от фирми. Чудесно, но има малко икономическа разлика в САЩ и България. Тук нашите богати хора си ги знаем. Той и премиерът мисля, че преди време го каза - всеки един богат човек да си има партия. Добре, чудесно, ако това искаме, но да се говори откровено, да не се крие зад лицемерието, че партиите харчели много пари", каза лидерът на „Атака“ Волен Сидеров пред журналисти в парламента, цитиран от БТА. Той припомни, че още през 2013 г. от партията са внесли предложение за нула лева партийна субсидия при условие, че по време на кампании, медийното отразяване ще е безплатно.

„Ако субсидията е нула, както предложихме ние преди пет-шест години, то тогава нека отразяването и пропагандирането на идеите на партиите да не бъде платено", каза още той. Сидеров припомни, че според Конституцията „гражданите изразяват своите политически идеи чрез партии". „Това е конституционно правило, ако някой иска да промени Конституцията, то тогава нека да предложи каквото и да е - да се забранят партиите, да няма партии или да няма политици въобще", каза още той.

Очаква се тази седмица парламентът да приеме окончателно предложението на премиера Бойко Борисов държавната субсидия на партиите да бъде намалена от 11 лв. на 1 лев.

Investor.bg припомня, че в началото на месеца стана ясно, че прокуратурата дава 30-дневен срок на министъра на финансите Владислав Горанов, за да поправи неправомерно по-високите субсидии, които са получили политическите партии.

Във Върховната административна прокуратура (ВАП), която провери изнесената информация в „Шоуто на Слави", пресметнаха, че партиите всъщност са получили не 11 лева на глас, а над 13 лева , както и че методиката на изчисляване на субсидиите противоречи на закона. „Шоуто на Слави" се позова на получена от финансовото министерство информация, а главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира и разпореди проверка.

Върховна административна прокуратура сезира и Сметната палата за осъществяване на финансов контрол, както и Върховна касационна прокуратура предвид събраните данни за извършени престъпления от общ характер от служители на ведомството на Владислав Горанов.

От разследването на „Шоуто на Слави" се разбра, че реално изплатената субсидия е над 38,684 млн. лева, което е с над 6,519 млн. лева повече.

От проверката на ВАП стана ясно, че на петте политически партии и коалиции –  ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти, ДПС и „Воля" неправилно са изплатени суми и в нарушение на разпоредби на Закона за политическите партии. Социалистите поискаха оставката на финансовия министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
abdul
преди 4 години
Браво! Това се нарича експертен съвет!Сигурно се очаква после да отидем и да гласуваме, за да легитимираме системата окончателно, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още