IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК: Не пипайте данъчната система преди влизането на България в еврозоната

Правителството пое ангажимент за влизане в ERM II, а това е свързано с поддържане на устойчивост на публичните финанси, твърди Димитър Бранков

13:30 | 19.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Всякакви радикални промени в данъчната система преди приемането на България в еврозоната обричат на риск фискалната система. Това заяви пред БНР Димитър Бранков, зам.-председател на БСК.

Той посочи, че бизнесът би подкрепил общо намаляване на ставките, но това може да стане едва след влизането на България в валутния съюз.

Правителството пое ангажимент през юли да инициира процедура за влизане във валутно-курсовия механизъм ERM II, а това е свързано с поддържане на устойчивост на публичните финанси, припомни Бранков.

Според него ефектите от гъвкави ДДС ставки могат да бъдат в различни посоки, но това предполага дебатът да бъде по-продължителен и по-професионален. 

„Предложенията, които са отправени, са частични – те засягат данъчни ставки на ограничен кръг от стоки, които при това не са дефинирани пределно ясно. По тази причина считаме, че дебатът за отстраняване дефектите в данъчната система трябва да продължи достатъчно дълго време при много внимателна, надеждна оценка за въздействие и отворен дебат с всички браншови организации, които са засегнати. Решенията не могат да бъдат взети просто така с месец-два дебат, респективно отиване през есента към промяна на данъчните закони“, каза Брнков. Той обясни, че именно това е и причината БСК да излезе с позицията за отказ от радикални промени в данъчната система, докато не се предприемат мерки за повишаване на ефективността на разходване на публичните средства. По думите му в страната има много ниска ефективност на бюджетните политики по отношение на разходите.

„Има опасност от надцакване от различните ъгли на политическата система с предложения, които имат популистки характер, включително по отношение на доходи, намаляване на данъчни ставки, без сериозен анализ на въздействието във всички посоки“, отбеляза още Димитър Бранков.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още