IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в България са нараснали със 17,15% между 2010 и 2018 г.

Собствениците на жилища у нас са намалели с 4% между 2010 и 2017 г., сочат данни на Евростат

15:27 | 19.06.19 г. 36
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Цените на жилищата в България са нараснали със 17,15% през периода между 2010 и 2018 г., което е малко над средното равнище в ЕС, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Цените на съществуващите жилища са нараствали по-бързо в периода между 2014 и 2018 г. спрямо цените на новите жилища, показват данните на европейската статистика.

За периода цените на съществуващите жилища у нас са отбелязали средно годишно увеличение от 5,4%, докато тези на новите жилища са постигнали среден годишен ръст от 5%, показват данните на европейската статистическа служба. Цени Цени

След срива заради световната финансова криза и спукването на балона на жилищния пазар в България цените са се върнали към минимален растеж през 2014 г. от 1,4% и 2,8% през 2015 г., а през следващите две години ръстът се е ускорил до съответно 7% и 8,7%. Миналата година цените на жилищата у нас са нараснали с 6,6%.

Между 2010 и 2018 г. цените на жилищата са нараснали общо с 15% в ЕС и с 11% в еврозоната. Най-голямо повишение сред страните членки през този период е отчетено в Естония с 83%, следвана от Латвия с 61%, Австрия с 56%, Швеция с 55% и Люксембург с 50%, а най-голям спад е регистриран в Италия със 17%, Испания с 12% и Кипър с 8%.

Жилищната собственост в България намалява

Между 2010 и 2017 г. (последната, за която са налични данни) делът на собствениците на жилища у нас е намалял с 4% - от 86,9% на 82,9%, показват данните на Евростат. Това поставя страната ни на седмо място в ЕС по най-висок дял на жилищна собственост.

Делът на населението, което притежава жилището си в ЕС, е останал непроменен на около 70% между 2010 и 2017 г., докато делът на наемателите е около 30%. В еврозоната около две трети от населението притежава жилището си, а около една трета живее под наем.

През 2017 г. най-висок е бил делът на собствениците на жилища в Румъния с 97%, следвана от Хърватия с 91% и Литва с 90%. Най-малък е процентът на собствениците на жилища в Германия с 51%, следвана от Австрия с 55%, Дания с 62% и Франция с 64%.

Жилищните разходи – свръхбреме за близо една пета от българите

През 2017 г. 19% от българите са заявили, че разходите за жилището им представляват свърхбреме, т.е. домът им поглъща 40% или повече от разполагаемите им доходи. По този показател страната ни е на второ място в ЕС след Гърция с 40% и преди Дания и Германия, съответно с 16% и 15%. На другия полюс е Малта, където само 1% от жителите смятат, че разходите им за жилище са свръхбреме, следвана от Кипър с 3% и Финландия с 4%.

Делът на българите, които определят разходите си за жилище като свръхбреме, е нараснал над три пъти спрямо 2010 г., когато е бил само 5,9%. През 2017 г.10% от населението на ЕС като цяло се е задъхвало от разходите за дома си, сочат още данните на Евростат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 20 rate down comment 30
das
преди 4 години
Зависи къде е имота. Ако говорим за столичен имот, нито има балон, нито има какво да се пука. Защото има много желаещи да купят имот в столицата, били те столичани от едно време или работници прииждащи от провинцията за да се възползват от по-добрите икономически условия в столицата. А като има търсене, има и ръст на цената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 16
nkavrakov1982
преди 4 години
Имотния балон е пред спукване и първите признаци са налице и в България и глобално.Цените на жилищата стигнаха нива при които на жилището се гледа единствено и само от гледна точка на инвестиция заради изкуствено ниските лихви на банките върху парите на населението и кредитите за жилища.Поради тези причини закупуването на имот на настоящите цени не е инвестиция,а се превръща във загуба ,защото доходността отива към 0 %.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 12
nkavrakov1982
преди 4 години
Eто писмо от Адрес към продавачите и сделките от днес по е-майл към клиентите е пуснато..Скъпи клиенти,Пиша Ви по повод промените на имотния пазар, които наблюдавам през последните няколко месеца. Мисля, че е добре да знаете какво се случва и какво да очаквате, ако обмисляте да продавате. Интерес на пазара не липсва, получаваме над 1200 запитвания от купувачи месечно, провеждаме над 2000 огледа на месец. До повторни огледи и предложения за цена обаче рядко се стига, което е сигнал за разминаване в очакванията на купувачите. Наблюдава се и тенденция за отлагане на покупката във времето.Ето какво показва пазарът:сделките са на същото ниво за последната годинав последните две тримесечия ипотеките са със спад над 20%Неминуемо, това ще доведе до спад на сделките и съответно до понижаване на стойността на надценените имоти.Ето какво показват анализите, които получих от нашите 450 консултанта в цялата страна:пазарът стигна върха на цените, но все пак остава стабилен22% от продажбите, които сме осъществили, са станали отложено във времетоуспяваме да продадем за по-малко от два месеца 85% от онези имоти, за които първо сме посъветвали продавачите за ценатаВинаги, когато имате нужда да се консултирате за пазарните тенденции и как те влияят на продажбата на един имот, може да поискате среща с наш консултант.Бързата и адекватна реакция е изключително важна в този момент и ако искате да продавате, Ви съветвам да не губим време, а да Ви помогнем да реализирате сделка за най-кратко време на най-добра цена. С уважение,Гергана Тенекеджиева, Изпълнителен директор на Адрес недвижими имоти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още