IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния планира търг за 5G през четвъртото тримесечие

Търгът ще бъде достъпен за всички, включително за компании, използващи оборудване от Huawei Technologies Co.

15:39 | 19.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Румъния планира да започне търг за честотния спектър, необходим за 5G мрежа, през четвъртото тримесечие на годината. Това заяви комуникационният министър в страната Александру Петреску в интервю пред Bloomberg.

Търгът ще бъде достъпен за всички, включително за компании, използващи оборудване от Huawei Technologies Co., посочи още Петреску.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп иска от своите съюзници да забранят на Huawei да участва в търгове за 5G с довода, че има рискове от извършване на шпионска дейност – обвинения, които компанията отхвърля.

И макар искането на Вашингтон да позволи на някои европейски конкуренти на технологичния гигант като Nokia Oyj и Ericsson AB да спечелят повече сделки, отговорът на призива от страна на някои източноевропейски страни е по-хладен.

Унгария например, която се опитва да постигне по-близки отношения с Китай и другия месец стартира своя търг за 5G, определя Huawei като „стратегически партньор“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още